Voor haar achtste verjaardag kreeg Carina van haar ouders een Camera Obscura. Zo ontstond haar fascinatie voor clair-obscur en werd dit thema een terugkerende bron van inspiratie. Al tekenend leerde ze welk effect het toepassen van licht en donker heeft. In haar creativiteit ontwikkelde ze een sterk gevoel voor ensceneringen en composities. Ook in haar nieuwe interieurproject OBSCURE heeft de ontwerper zich laten inspireren door de clair-obscur techniek, die bekend is uit de filmwereld, de fotografie en de schilderkunst.
Wie het interieur dat Carina ontwierp betreedt, wordt getrakteerd op een sterk dramatisch effect, verzorgd door het rijke contrast. De toegepaste clair-obscur techniek doet denken aan de grote meesters van weleer, die de techniek ook tot in de puntjes beheersten. Schilders als Caravaggio en Rembrandt bijvoorbeeld. Het werkt op de kijker in als een uitvergroting van de werkelijkheid. Van dat effect houdt Carina en ze creëerde met haar interieur dan ook een wereld waarin je volledig kunt opgaan.
In OBSCURE laat zij als artdirector onder de naam BLOK BY Carina zien welke enorme rijkdom en mogelijkheden de decoratieve en constructieve materialen van het bedrijf Blok Plaatmateriaal bezitten. In het door Blok Plaatmateriaal gebouwde interieur speelt zwart een belangrijke rol, er wordt met contrasten tussen licht en donker gespeeld. Zo wordt de bezoeker de mysterieuze wereld binnengeleid, die nog mooier, sfeervoller en dramatischer overkomt dan de werkelijkheid. Alsof de bezoeker zich middenin een schilderij van een van de oude meesters bevindt…
In dit interieurproject zijn door Carina reusachtige, indirect aangelichte roomdividers gecreëerd. Halfrond en recht van vorm, uitgevoerd in diverse fineersoorten. Onder deze fineersoorten bevinden zich bijvoorbeeld het zacht ogende Yaya en het meer uitgesproken Eucalyptus. Rechts in het interieur vind je de donkere, natuurlijke houttinten uit de Decospan collectie, links staan dezelfde, immense roomdividers in lichtere, natuurlijke kleuren marmer, leem en steen uit de nieuwste Unilin Evola-collectie. De achtergrond met flinterdunne groeven in Shinoki walnootfineer benadrukt de strakke architectonische herhaling in het interieur. Daarmee worden rust en een spannende schaduwwerking bewerkstelligd. De wanden uit de Evola-collectie, achter de gemarmerde roomdividers, dragen de naam Midnight Lime en hebben een meer natuurlijk ogende leem-textuur.
De twee sculpturale lampen in het interieur zijn zo groot als totempalen. Ze zijn gemaakt van afwisselende ringen zwart gevlamd of wit zijdezacht HPL en mondgeblazen rookgrijs of opaalwit glas. Het clair-obscur effect wordt bereikt door de bron van led-licht te verhullen, net zoals in clair-obscur filmscenes en schilderijen de bron van het licht niet te traceren is. Het vloerkleed is gemaakt uit diepzwart burned oak plaatmateriaal, met daarin organisch gevormde gaten CNC-gefreesd, waar hoogpolig tapijt doorheen ‘groeit’, alsof het gras is. Het interieur is verder aangekleed met een zwart gestoffeerde bank met een frame van uitzonderlijk fineer en een achterzijde van burned oak plaatmateriaal. Eenzelfde bank met een Midnight Lime frame laat weer een ander licht vallen op dit ontwerp. Een aantal eyecatchers kleedt de ruimte verder aan. Als voorbeeld noemen we de mondgeblazen vazen, waaronder het dienblad, de als grote Chanelflessen ogende Flaconvazen en de Tulpenvazen, ditmaal in limited edition uitgevoerd in de kleuren wit, zwart en goud.