Platform voor de interieurbouwbranche
Biobased materiaal voor duurzame projecten
De maquette van De Peel.

Biobased materiaal voor duurzame projecten

Het goede voorbeeld op gebied van duurzaam materiaalgebruik

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteert Biobased Creations verschillende programma’s van het project Possible Landscapes. In het streven naar een groenere wereld, omarmt dit initiatief Ecoplex als een voorbeeld van duurzaam materiaalgebruik.

Om een duurzame wereld te willen en kunnen creëren moeten we het hele ecosysteem beschouwen. Dat is waar Possible Landscapes om draaien. In het meerjarig programma onderzoekt Biobased Creations samen met stakeholders en kennispartners nieuwe perspectieven voor een duurzame leefomgeving. Telkens staat hierbij een andere regio of casus centraal. 

Een detail in de maquette.

“Ons uitgangspunt is om verschillende schakels in de keten, die elk op een bepaalde manier bij een casus betrokken zijn, samen aan tafel te brengen”, zegt Hannah Hagen, Creative Producer. “Dit zorgt ervoor dat zij op een andere manier naar hun vertrouwde omgeving kijken waardoor nieuwe ideeën kunnen ontstaan voor een duurzame toekomst.”

In 2022 trapte het project tijdens de Dutch Design Week af met de focus op De Peel. “Toen hebben we de informatie opgehaald en zijn we begonnen met het maken van een maquette. Deze is nu volledig en presenteren we tijdens DDW23 in de Embassy of Circular & Biobased Building. De focus ligt bij dit project op het hoge veengebied. De maquette vertelt het verhaal over de vernatting van het landschap en de kansen die dit biedt voor onder andere biodiversiteit, minder emissies en nieuwe verdienmodellen voor boeren. De maquette dient als gespreksstarter, om de verbeelding ‘aan’ te zetten.”

‘Ons uitgangspunt is om verschillende schakels in de keten, die elk op een bepaalde manier met een casus te maken hebben, samen aan tafel te brengen.’

Elke plek zijn eigen uitdagingen

Possible Landscapes is dus telkens op een andere plek aanwezig, met zijn eigen uitdagingen. “We startten nu met een traject in de Achterhoek, waarbij het draait om de hoge zandgronden. Op DDW23 presenteren wij dit project. In een infographic op een grote wand is te zien welke programmalijnen nog meer lopen.” 

Niet al deze projecten krijgen overigens een maquette, want verslaglegging gebeurt ook regelmatig door middel van tekeningen. “Uiteindelijk ontstaat een beeld, over wat er nu, morgen en overmorgen mogelijk is. Hoe het landschap van Nederland er letterlijk uit kan zien maar vooral ook wat de bijbehorende ketens en waardesystemen zijn.”

Populier groeit zeer snel.

Hannah vertelt dat Possible Landscapes dit jaar ook de urban kant van het project aftrapt. “We starten met een meerjarig onderzoek, naar de regeneratieve stad. Hierbij willen we nadenken over de volgende stap. Niet alleen biobased of natuurinclusief bouwen, maar beide! We zullen hierbij onderzoeken wat er nu mogelijk is en wat de toekomst op dit gebied biedt. Het is een proces van lange adem, maar we moeten ergens beginnen!”

Eigen stand voor Ecoplex

Ecoplex is een materiaalpartner voor Possible Landscapes. Zij leveren het biobased multiplex voor de tentoonstelling. Dit is verwerkt in de maquette van De Peel, net als in de grote tafel in de Embassy. Het bedrijf is nu echter ook zelf als standhouder aanwezig op de DDW, met een keukenblok dat door Biobased Creations ook bij toekomstige evenementen gebruikt kan worden. 

Productowner van Ecoplex, Pascal Boender: “Het basismateriaal van Ecoplex is populier. Deze boom groeit zeer snel en na de kap worden direct nieuwe bomen aangeplant om een deel van de CO2 uitstoot te compenseren. Vanwege de constante kwaliteit en de fijne laagopbouw werkt Biobased Creations graag met Ecoplex. Zo laten wij meteen zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam materiaalgebruik. Ditmaal staan wij zelf ook op de Dutch Design Week, om zo de bezoekers bekend te maken met het materiaal.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.