Polyolefine smeltlijm
01:18
11-10-2018

De bewuste keuze voor polyolefine smeltlijm

Ook in ons land is steeds meer belangstelling voor het toepassen van Polyolefine smeltlijm (PO) in kantenaanlijmmachines. Deze heeft diverse voordelen ten opzichte van conventionele EVA-hotmelts. Zo beschikt deze smeltlijm over een hogere warmteweerstand, een betere hechting en een goede koude flexibiliteit.

Bekende polyolefinen zijn onder andere PE (polyethyleen) en PP (polypropyleen). Polyolefine lijmen worden onder meer toegepast in de etiketten industrie, verpakkingsindustrie en productie van matrassen

Geert Nefkens van GN kantentechniek heeft inmiddels een aantal machines van het Italiaanse merk Fravol verkocht die ook kunnen werken op EVA of PU smeltlijmen, maar waarbij de gebruiker bewust koos om met te gaan werken. Hij krijgt over de werking louter positieve reacties. De praktijk toont aan dat het verbruik zeer zuinig is.

Polyolefine smeltlijm
Polyolefine smeltlijm 

Ook Klinkers Interieur uit Ulestraten koos een jaar geleden voor deze kantenaanlijmmachine. Hoofd productieafdeling Ivar van Hegelsom zag Nefkens tijdens een beurs de PO-machine demonstreren. 

“Wij kennen Geert al langer en de contacten zijn altijd goed geweest. Hij is erg sterk in zijn communicatie, maar ook op het gebied van service. Wij zagen de voordelen van de machine daar wel van in. De lijmvoeg is nagenoeg gelijk aan een heldere PU-lijm. Zeker bij donkere kleuren oogt het nagenoeg naadloos. Bovendien is de machine vrij eenvoudig te bewerken en de lijmbakken blijven goed schoon.”

Polyolefine smeltlijm
De machine is vrij eenvoudig te bewerken.

Het was volgens Van Hegelsom de eerste keer dat het bedrijf zaken deed met een Italiaanse fabrikant. “Geert Nefkens maakte direct een afspraak. Tot onze verrassing kwam ook een vertegenwoordiger van Fravol uit Italië mee. Uiteindelijk is er een deal ontstaan waarbij bij ons een kantenaanlijmmachine geplaatst werd en geïnteresseerden hier mochten kijken. Een aangename bijkomstigheid is, dat de Italiaanse vertegenwoordiger afgelopen jaar al zeker drie keer hier langs is geweest om te kijken of alles bevalt.”

Ook het team van Klinkers is aangenaam verrast door de voordelen van PO-smeltlijmen. “De kwaliteit is enorm goed en dat zijn de klanten ook van ons gewend. Onze werkzaamheden zijn redelijk divers, maar het is vooral maatwerk. De medewerkers moeten zowel een CNC-machine kunnen bedienen, als ook met de hand werken. Dat is bij deze kantenaanlijmmachine wel essentieel. Dankzij deze machine kunnen wij een nog betere kwaliteit aan onze klanten bieden. We gebruiken de PO nu zelfs ook op onze machine voor gebogen onderdelen.”   

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: GN Kantentechniek

Binnenwerk partners

Push to open SilentHardeman Maatwerk