Platform voor de interieurbouwbranche
Betere stofafzuiging en besparen op energiekosten
SHUTR afsluiters.

Betere stofafzuiging en besparen op energiekosten

Slimme elektrische afsluiters gecombineerd met sensoren

Het is een echt passieproject. Na een ontwikkeling van drie jaar introduceert BlastGate.com, een Nederlandse fabrikant opgericht door Chris de Jongh, een systeem met volautomatische, elektrische afsluiters voor stofafzuigingsystemen voor de Europese markt. “In vergelijking met traditionele pneumatische afsluiters is ons systeem veel slimmer en energiezuiniger.”

De Jongh is van huis uit engineer en kreeg het idee toen hij hielp bij de bouw van een houtwerkplaats in een jongerencentrum. “Hier moest ook een stofafzuigsysteem komen, ik zag echter dat de bestaande
systemen met automatische afsluiters niet praktisch waren en beter zouden moeten kunnen. Toen ik mij hierin verdiepte, ontdekte ik pas hoe ingewikkeld dit is. In de wereld van stof afzuigen heb je te maken met explosiegevaar, en moet je voldoen aan hele strenge voorschriften. Onze SHUTR afsluiters zijn ontwikkeld op basis van de ATEX-114 normen.” 

Chris de Jongh (rechts) en zijn compagnon Rene Helmus.

Volgens De Jongh hebben traditionele pneumatische afsluiters veel nadelen. “Om te beginnen moet je perslucht aanleggen, dat is kostbaar. Los van de energiekosten van een compressor is regelmatig onderhoud noodzakelijk en komen vaak lekkages aan de persluchtleiding voor. Dit leidt uiteindelijk weer tot extra kosten.” Bij veel bedrijven staat de afzuiging de hele dag aan. “Dat kost veel energie, terwijl niet de hele dag afgezogen hoeft te worden. Ten tweede laat men op de werkvloer hier en daar handbediende afsluiters open staan omdat dat lekker makkelijk is. Daardoor moet de afzuiger echter harder draaien en dat kost energie. Slimme afsluiters, in combinatie met sensoren, kunnen dus energiekosten besparen!”

SHUTR sensor.

Nooit meer afsluiters open en dicht doen

Het SHUTR systeem van BlastGate.com bestaat uit elektrische afsluiters, een sensor die op de voedingskabel van een bewerkingsmachine geklemd wordt en registreert of de machine aan- of uit staat, een afstandsbediening en een controller.  Alle componenten zijn draadloos dus er zijn geen persluchtleidingen of signaalleidingen nodig.  “Iedereen kan dit zonder enige technische kennis zelf installeren en we hebben een handige app gemaakt waarmee je het systeem kunt configureren.”

Als een bewerkingsmachine wordt ingeschakeld gaat de bijhorende afsluiter automatisch binnen 2 seconden open, optioneel wordt ook de afzuiging ingeschakeld. Medewerkers kunnen de afzuiging echter ook met een afstandsbediening aan- of uitzetten. Er zijn verschillende beveiligingen ingebouwd zoals een minimum aantal afsluiters dat altijd open moet staan om een vacuüm te voorkomen en beveiliging tegen vastlopen van een afsluiter. 

De eerste bedrijven maken al gebruik van SHUTR.

Eén van de eerste Nederlandse bedrijven dat SHUTR gebruikt is de firma Houtwerk in Beverwijk. De Jongh: “Toen ik dit bedrijf bezocht zag ik dat bij een groot aantal bewerkingsmachines de handbediende afsluiters open stonden, terwijl de machine niet in gebruik was. Toen ik de directeur hierop wees liep hij vervolgens elke dag door de werkplaats om afsluiters dicht te duwen. Dankzij SHUTR hoeft dit nu echter niet meer. De medewerkers waren super-enthousiast. Het systeem neemt werk uit handen, en ondertussen wordt er gerichter en dus beter afgezogen. Onderaan de streep is ons systeem beter voor de medewerkers en gaat het energieverbruik omlaag.”

Geen ‘Single point of failure’

In tegenstelling tot pneumatische systemen kent het SHUTR systeem volgens De Jongh geen zogenaamd ‘single point of failure’. Als bij een uitgebreide installatie met pneumatische afsluiters de PLC (controle unit) of de perslucht uitvallen dan vallen alle afsluiters uit. In het ergste geval komt de productie dan stil te liggen. Bij het SHUTR systeem werken alle componenten zelfstandig en heeft de uitval van een component geen invloed op de werking van de rest van het systeem.

De SHUTR componenten en de app die ontwikkeld is, om de componenten te configureren, zijn in principe door elke medewerker te installeren en te bedienen. “Bedrijven kunnen echter ook een installateur inschakelen. Installateurs zijn zeer enthousiast over onze elektrische afsluiters en beschikken over alle middelen om de afzuigbuizen snel aan te passen mocht dat nodig zijn. Ook kunnen ze de koppeling naar de afzuiger maken als dat gewenst is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.