Platform voor de interieurbouwbranche
De beste stofafzuiging is onderdeel van een doordacht systeem

De beste stofafzuiging is onderdeel van een doordacht systeem

De productie van stof is onlosmakelijk verbonden met de werkplaats van de interieurbouwer. Het is belangrijk dat mens, omgeving en machine worden ontzien, aangezien stof op meerdere manieren een gevaar kan opleveren. Het is goed om eens kritisch te kijken naar wat er nodig is voor een goede stofafzuiging. We spreken met Wesley de Nas, productspecialist/trainer bij Festool.

“We moeten ons realiseren dat stof in drie gradaties voorkomt”, opent De Nas het gesprek. “Stofdeeltjes kleiner dan 10 µ, deeltjes tussen de 10 µ en 100 µ en groter dan 100 µ. De kleinste stofdeeltjes worden altijd opgezogen, de grootste stofdeeltjes worden voor het merendeel opgevangen door de slijmvliezen en worden via natuurlijke weg weer afgescheiden door het lichaam. De deeltjes kleiner dan 10 zijn respirabel, kunnen dus in de longen terechtkomen. Een goede stofafzuiging op het werk is daarom van cruciaal belang.”

De stofafzuiging als vertrekpunt van een gezonde werkomgeving
De Nas traint zowel de gebruikers als de verkoopmedewerkers van dealers van Festool, waarbij hij ondubbelzinnig vertelt over de ‘fabels en feiten’ rondom stof. “We gaan dieper in op de techniek en de gezondheid tijdens zo’n training. Vaak is dit een echte eyeopener voor de cursisten. In de praktijk blijkt dat als men een stofzuiger gebruikt nog maar al te vaak gebruik wordt gemaakt van een alleszuiger, de typen die eigenlijk ontworpen zijn om alles van een vloer te zuigen. Slangen die de stofzuiger aan de machine moeten koppelen passen meestal niet zo goed, schieten er tijdens het werk af en het gebruik van ducttape viert hoogtij. Dat levert onwenselijke situaties op qua gezondheid”, schetst de Nas. “De stofafzuiging moet dermate passend zijn op de machines en geschikt zijn om het juiste stof af te zuigen, dat er sprake is van een samenwerkend systeem.”

Het huwelijk tussen stofafzuiging en machinepark
De Nas: “De koppelingen tussen het gereedschap van Festool en Festool stofzuigers passen perfect en zijn gegarandeerd luchtdicht. De kleinste stofzuiger is bij ons normbepalend, die kan efficiënt samenwerken met de zwaarste Festool zaag- en schuurmachines. Hoe vaak komt het niet voor dat de zaagmachine meegaat naar het werk? Is het dan niet fantastisch dat je op locatie schoon kunt werken, door de juiste stofzuiger bij je te hebben? Sneller, schoner en gezonder werken staat bij ons voorop. Dat red je nu eenmaal niet met generieke apparatuur. Wij leveren onze tools en stofzuigers als een systeem, waar je op kunt vertrouwen.”

Stofafzuiging
De Festool CTL MIDI stofzuiger.

Slimme oplossingen voor werkcomfort
Dat de evolutie van de stofzuigers bij Festool mooie innovaties met zich meebrengt, staat vast. De Nas noemt er een paar: “De nieuwe CTL MIDI en MINI hebben een bluetooth connectie met ons accugereedschap. Accugereedschap aanzetten betekent automatisch dat de stofzuiger inschakelt. Wie toch wil werken met onze stofzuiger en daar gereedschap van een ander merk op aansluit, kan gebruik maken van een aan- en uitknop op de slang. Zo hoef je niet te bukken of naar de stofzuiger toe te gaan, als je je net in moeilijke bochten gewrongen hebt om te werken op die moeilijk bereikbare plek.”

Festool producten zijn verkrijgbaar via hun dealernetwerk en komen altijd met een uitgebreid servicepakket. Hiervoor hoeft alleen de machine bij Festool kosteloos geregistreerd te worden. “De eerste drie jaar zijn alle reparaties gratis, ongeacht de oorzaak. Alle machines kunnen 15 dagen kosteloos getest worden na aankoop. Reparaties die buiten de garantietermijn vallen, worden uitgevoerd door kundige specialisten, uitsluitend met originele Festool-onderdelen en een garantie op de reparatie van 6 maanden. Festool garandeert 10 jaar lang de beschikbaarheid van onderdelen. Indien dit niet waargemaakt kan worden, wordt er een nieuwe, vergelijkbare machine geleverd”, zegt De Nas tot besluit.

Tekst: Jan Mol  Beeld: Festool

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.