Platform voor de interieurbouwbranche
Amstelkerk duurzaam heringericht

Amstelkerk duurzaam heringericht

De monument reddende organisatie Stadsherstel Amsterdam verwierf de volledig houten en zeer vervallen Amstelkerk eind jaren tachtig van de vorige eeuw. In 1990 was de restauratie voltooid. Stadsherstel de kantoorruimten. In de beginjaren was er meer dan genoeg werkruimte, maar door uitbreiding van de werkzaamheden en het aantrekken van personeel ontstond er ruimtegebrek.

Pantry uitgevoerd in Richlite.

Stadsherstel wilde de kerk zeker niet verlaten maar wilde de kerk ook openbaar toegankelijk houden voor Amsterdam. Daarom werd OTH architecten ingeschakeld. Zij ontwierpen een herinrichtingsplan waarbij de werk- en overlegruimten zijn verbeterd en voldoen aan de Arbo-eisen. Het interieur heeft een meer open karakter gekregen doordat gewelven en bogen beter zichtbaar zijn. De 350 jaar oude kerk werd flink aangepakt, waarbij duurzaamheid de boventoon voerde. OTH architecten koos voor duurzaam decoratief plaatmateriaal, dat werd geleverd door Iboma, voor een aantal maatwerk onderdelen (waaronder de ontvangstbalie). We spreken met Jud Verlaan, projectadviseur en productspecialist bij Iboma.

De 350 jaar oude kerk werd flink aangepakt, waarbij duurzaamheid de boventoon voerde.

Papier composiet

“Vanwege de eis van OTH architecten om een duurzaam plaatmateriaal met een authentieke uitstraling toe te passen, viel hun oog op Richlite.  We spreken hier over een papier composiet dat volledig met gerecycled papier is gemaakt. Papierpulp wordt met toevoeging van een biohars (Ecobind) als verbinder tot platen geperst. Kenmerkend is de hardheid en goede verwerkbaarheid van Richlite en dat gecombineerd met een maximale duurzaamheid”, legt Jud uit.

Standaard komt Richlite in de ‘Mill Finish’ afwerking. Het is een fabriek geschuurde afwerking die direct is in te zetten en zorgt voor een warm, stoer en natuurlijk karakter. “Uiteraard kun je ook lak of hardwaxolie inzetten voor de afwerking”, vervolgt Jud. “Naast Mill Finish kun je het oppervlak ook naar een leathered of honed finish brengen, maar net welke uitstraling je wenst. Polijst je Richlite en zet je het daarna in de olie, dan ontstaat weer een heel ander beeld.”

Richlite is authentiek en karaktervol.

Meeleven met de tijd

Richlite kan dus verschillende uitstralingen hebben, afhankelijk van de variant en het wel of niet behandelen door middel van schuren of aanbrengen van een toplaag. “Mill Finish is ideaal voor interieurs die moeten meeleven met de tijd. Het wordt er alleen maar mooier en karaktervoller op en voegt op subtiele wijze iets toe aan een interieur. Richlite laat zich prima met andere materialen in het interieur combineren”, oppert Jud.  

“Richlite past echt overal en brengt warmte in een ruimte. We zien Richlite als meubelplaat, werkbladen, in keukens, op kantoren… Het is een zeer divers product. Er zijn zelfs meerdere gitaarfabrikanten die het fretboard van de gitaar in Richlite uitvoeren, vanwege de hoogwaardige technische eigenschappen, zoals hoge dichtheid en een lage uitzettingscoëfficiënt. Het belangrijkste is dat je met de eindklant afstemt wat de wensen zijn. Mag Richlite meeleven en na verloop van tijd karakter opbouwen door vlekjes en krassen, of toch liever een afwerking die het materiaal beschermt tegen deze invloeden? De klant bepaalt het zelf. Het belangrijkste is dat met Richlite een duurzaam product wordt omarmd dat weergaloos is qua karakter.”

Bar gemaakt van Richlite, inclusief sfeervol uitzicht.

Voorraad of maatwerk

In Nederland wordt Richlite gedistribueerd door Legit Forum Groep, waarvan Iboma één van de zes leveranciers is. “De voorraad in Nederland bestaat hoofdzakelijk uit Richlite Black Diamond, in platen van 6 mm en 12 mm. Daarnaast is er Stratum Birch, met een berken multiplex kern. Daar kan mooi decoratief freeswerk mee gemaakt worden. In de UK ligt bijna alles op voorraad, normaliter is de levertijd daarvan twee weken. Wie maatwerk wil, wordt op zijn wenken bediend. Zo zijn er bedrijven die Richlite laten samenstellen met een eigen laagopbouw. Wie maatwerk verlangt, mag rekenen op een levertijd van 8 tot 10 weken”, zegt Jud tot besluit. “Maar dan heb je wel een toffe laagopbouw!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.