Platform voor de interieurbouwbranche
Altijd op zoek naar de minste akoestiek. Nanogeperforeerd fineer als basis om elkaar te kunnen verstaan…!
(Beeld: Dennis De Smet)

Altijd op zoek naar de minste akoestiek. Nanogeperforeerd fineer als basis om elkaar te kunnen verstaan…!

In het  historisch Neo Gotisch Blindenhuis, Van Caeneghem instituut is de nagalm in vergaderzalen van ARCH&TECO akoestisch gecorrigeerd dankzij  een meubel- en wandtoepassing van nanogeperforeerd fineer.

Wie spreekt over monumentale neogotische historische gebouwen verwacht ook indrukwekkende binnenruimtes. Zo ook voor gelijkvloers van het voormalig blindenhuis in Gent. De bouw, oorspronkelijk ontwerp van Karel Van Huffel, werd voltooid in 1855 met legaten van industrieel J.L. Van Caneghem. Momenteel zijn er kantoren ondergebracht in dit voormalig negentiende eeuws sanitair centrum.

In dit historisch pand zijn de namelijk kantoren van ARCH&TECO gevestigd. Het is interieur geïnspireerd op een gotische stijl. Ruimtes zijn afgedekt met kruisgewelven waarvan gordelbogen neerkomen op gehistoriseerde consoles. 

In enkele van deze voormalige monumentale gangen werden vergaderruimtes Oost en West in gebruik genomen door de bouwheer. Wegens de harde materialen en hoge monumentale binnenruimte van meer dan 5.5 meter, was een hoogwaardige akoestische oplossing voor goede spraakverstaanbaarheid in vergaderlokalen (RT60 tussen 0.6 en 0.8 seconden) vereist. Tegelijk moesten deze producten esthetisch passen in dit uniek historisch kader. 

De bouwheer/ontwerper koos voor de akoestische geïntegreerde oplossing van Triplaco met fineer toplaag van Decospan (Woodcoustics). 

Dit product Type N (Nano) bestaat uit toplaag 0.9mm echt houtfineerlaminaat Amerikaanse noten met een beitsafwerking: Smoked Walnut uit de Shinnoki collectie van Decospan. Deze toplaag heeft doorgaande perforaties van dia 0.5mm in diagonaal patroon 1.97mm die het geluid doorlaten tot in de zwarte doorboorde dubbele MDF kern. De kern bestaat uit 2x9mm doorboorde (44%) zwarte MDF met een akoestisch absorberend glasvlies van 70gr/m² in het midden. De tegenlaag van de type N plaat is ook een nanogeperforeerd fineer. In geval van de kastdeuren is dit het identieke fineer als voorzijde en is de kastdeur verder afgewerkt met passende kantenband. De propulsie van de invallende geluidsgolven veroorzaakt door menselijke spraak wordt door dit massa-veer-massa principe sterk verzwakt en komt minimaal terug in de ruimte. 

De akoestische kastdeur op 500mm corpus bereikt zo een absorptie waarde van alpha w = 0.7, in gevel van wandtoepassing is dit iets hoger nl alpha w = 0.75. Eenvoudig uitgedrukt wordt 70 à 75% van invallend spraakgeluid op deze wanden en kasten geabsorbeerd. 

Deze realisatie in een landschapsbureel omgeving is een mooie aanvulling van spraakmakende toepassingen in diverse publieke en private gebouwen: administratieve centra (o.a. AC Leiespiegel, ontwerper Tony Fretton architects), Kantoren (o.a. Havenhuis ontwerp van Zaha Hadid), congrescentra (o.a. Micx Mons, ontwerp Studio Daniel Liebeskind), WZC of andere Zorgcentra (o.a. AZ Zeno Knokke, ontwerp van Buro II & ARCHI+I in consortium met Aaprog en Boeckx Architects), Auditioria (o.a. Deloitte HQ Auditiorium Zaventem, Jaspers – Eyers Architects & A2RC Architects), sportcentra (o.a. Topsporthal Vlaanderen Gent, AVAPARTNERS), Scholen (o.a. Vesalius HoGent, MKA Mark Koehler Architect). 

  • Type Woodcoustics Type N akoe Producten ter correctie nagalm 
  • Type N: Nanoperforaties in Shinnoki fineer Decospan als functionele kastdeuren en vaste wanden in Neo gotische nissen van vergaderzalen.
  • Toplaag: Fineer Decospan: Shinnoki Smoked Walnut  
  • Naam locatie /bouwheer: ARCH & TECO HQ kantoor Gent 
  • Architecten/ontwerper: ARCH & TECO   
  • Onderaannemer meubilair: Mobitim 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.