Platform voor de interieurbouwbranche
Als eerste in de branche op prestatieladder niveau 4!

Als eerste in de branche op prestatieladder niveau 4!

De zeventien ‘Sustainable Development Goals’, zijn in 2015 ontwikkeld door de Verenigde Naties, om de wereld tot ‘een betere plek te maken in 2030’. Steeds meer MKB bedrijven gaan aan de slag met deze doelen. Bij werkbladenleverancier Arte Groep uit Helmond vormen de SDG doelen de leidraad voor haar beleid.

Al sinds 1995 speelt Arte in op de groeiende vraag naar natuurstenen aanrechtbladen, en daarna ook op andere materialen zoals composiet, marmer, keramiek, Dekton en Neolith.  Inmiddels bestaat Arte Groep uit Arte in Keukens en Arte in Projecten, waarbij volledige projecten voor o.a. hotels en restaurants worden gerealiseerd.

MVO Jaarverslag
Directeur van Arte Groep, Hugo van Osch: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zit al jaren verankerd in het beleid van Arte. En dat is niet zonder succes, want als eerste in de branche zijn we gecertificeerd op MVO prestatieladder niveau 4. Iets waar we als bedrijf enorm trots op zijn.”

SDG doelen

Granietgroeve in India.

Aan de indicatoren van de MVO prestatieladder zijn o.a. de SDG’s gekoppeld, waarbij Arte zich richt op de SDG’s waar zij een verschil in kunnen maken. Ieder jaar laat Arte in de vorm van een MVO-verslag zien wat er wordt gedaan om bij te dragen aan een betere wereld. Dit verslag is gebaseerd op drie pijlers; mens, milieu en maatschappij. 

Sociale ambities
“We willen zorgen voor het welzijn en de vitaliteit van onze medewerkers. Het verlichten van werkzaamheden door bijvoorbeeld tilhulpen en het dagelijks aanbieden van gratis fruit en een gezonde saladebar, zijn onderdeel van onze sociale ambities”, vertelt Hugo. Met interne opleidingsprogramma’s wordt de mogelijkheid geboden tot diversiteit in werkzaamheden. Het zijn allemaal factoren die aansluiten op de SDG doelen; goede gezondheid en welzijn (SDG 3) en waardig werk en economische groei (SDG 8).

SDG doelen

Het gebruik van tilhulpen in de productie.


Milieu ambities
Om eraan bij te dragen dat mensen ook in de toekomst van het leven kunnen blijven genieten, heeft Arte aandacht voor het milieu. Ze richt zich hierbij op een aantal SDG doelen. Schoon water en sanitair (SDG 6), betaalbare en duurzame energie (SDG 7), verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en leven op het land (SDG 15) zijn doelen die samengaan met de ambities van Arte op het gebied van milieu.

In de fabriek heeft Arte een waterzuiveringsinstallatie, waarvoor productiewater wordt gerecycled en waar regenwater aan wordt toegevoegd (SDG6). Via de milieubarometer wordt jaarlijks de CO2 voetafdruk gemonitord met als doel deze te minimaliseren. De CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door een samenwerkingsverband met EKB Nederland. Dit is de energieleverancier van Arte, en planten met het ‘Smart Forest Project’ bomen in o.a. Bolivia en Oeganda. Dit project draagt bij aan SDG 12 en 15.   

SDG doelen

“Op ons bedrijventerrein hebben we een grote biodiversiteitstuin aangelegd. We willen hiermee collega’s stimuleren om naar buiten te gaan, en bijvoorbeeld in onze eigen moestuin te werken. We hopen hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de werkomgeving en de gezondheid van mensen. De biodiversiteitstuin sluit aan op SDG doel 16; leven op het land”, aldus Hugo. 

Samenwerken met stakeholders
Arte is als eerste in de branche gecertificeerd op prestatieladder MVO niveau 4, en vervult daarbij een voorbeeldfunctie voor ketenpartners, eindgebruikers en andere stakeholders. Arte wil de aanjager zijn van positieve verandering in de gehele waardeketen, van groeve tot en met eindproduct. Ongeveer 75% van het graniet dat Arte inkoopt komt uit India, een land dat beschikt over één van de vijf grootste steenindustrieën in de wereld. Om de arbeidsomstandigheden in de groeves te verbeteren werkt Arte samen met Earthworm (voorheen TFT). Dit is een wereldwijde non-profit organisatie die verschillende branches stimuleert om te verduurzamen.

SDG doelen

Het polijsten van keukenbladen.

Ook buiten de groeves draagt Arte haar steentje bij. Met het Arte Right To Education (A.R.T.E.) project werkt Arte met verschillende partijen samen om ervoor te zorgen dat kinderen een eerlijke kans krijgen op een betere toekomst. Het streven is om een ‘Child Labour Free Zone’ te creëren in dorpen rondom de granietgroeves in India, waar kinderen de kans krijgen om naar school te gaan. Arte reist enkele keren per jaar af naar India om het project te volgen en daar de voortgang te bespreken. Het A.R.T.E. project sluit aan op; ongelijkheid verminderen (SDG 10), kwaliteitsonderwijs (SDG 4) en vrede, justitie en sterke publieke diensten (SDG 16). 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?