Platform voor de interieurbouwbranche
ADLER: uv-bescherming voor houten oppervlakken binnenshuis

ADLER: uv-bescherming voor houten oppervlakken binnenshuis

Hout is het bouwmateriaal van het verleden, het heden en de toekomst. Het wordt al eeuwenlang gebruikt en is onderdeel van vele tradities – en nu stijgt dit duurzame, milieuvriendelijke materiaal tot nieuwe architectonische hoogtes. Van een woontoren van 24 verdiepingen tot een hangbrug, van een uitkijktoren tot een afvalcentrum en van een villawijk tot een appartementencomplex – er is bijna niets wat niet met dit ultramoderne bouwmateriaal gebouwd kan worden.

Steeds meer architecten en planners kiezen enthousiast voor spar, lariks, zilverspar en co. En wie met hout werkt, laat dit ook zien: vrijwel altijd zijn er binnenshuis veel houten oppervlakken te vinden. Geen wonder: de lichte, warme muren en plafonds van het natuurlijke materiaal creëren een prettige sfeer. Ze zorgen voor gezelligheid en elegantie, en zijn bescheiden en stijlvol. Om deze ambiance echter ook op lange termijn te kunnen blijven uitstralen, is het belangrijk om ook houten oppervlakken binnenshuis op de juiste manier te beschermen: Lignovit Interior UV 100 van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER benadrukt de karakteristieke schoonheid van het hout en beschermt het tegen vergeling en verdonkering.

Karakter behouden

Zodra hout aan licht blootgesteld wordt, worden bepaalde bestanddelen – vooral lignine – afgebroken. Daardoor verandert de kleur. Dit ongewenste effect kan alleen worden tegengegaan met de juiste oppervlaktebehandeling. Speciaal voor naaldhout dat binnenshuis wordt gebruikt heeft ADLER – met de vestiging ADLER Benelux in het Brabantse Heeze – daarom Lignovit Interior UV 100 ontwikkeld. Aan dit houtlazuur op waterbasis zijn speciale lichtbeschermingsmiddelen toegevoegd, die de uv-straling absorberen en het bestanddeel lignine stabiliseren. Het matte, transparante houtlazuur zorgt ervoor dat het oppervlak langdurig mooi blijft.  

Bescherming en design

Juist in de moderne architectuur, met lichte ruimtes vol daglicht en grote raampartijen, is deze oppervlaktebescherming simpelweg onmisbaar. Veel producenten van houten bouwdelen behandelen de zichtbare houten oppervlakken daarom al in de fabriek met ADLER Lignovit Interior UV 100. Dat heeft een prettig neveneffect: de dunne laag lazuur beschermt het hout zo namelijk ook al tijdens het transport en de montage tegen vochtigheid, vuil en beschadigingen. Daarnaast kunnen optisch mooie effecten bereikt worden. Lignovit Interior UV 100 is namelijk in verschillende kleurtonen verkrijgbaar: van het zachte crèmewitte ‘Montblanc’ en het natuurlijk lichte ‘Zugspitze’ tot het grijsachtige ‘Spok’. Lignovit Interior UV 100 is bovendien onderdeel van het green-assortiment van ADLER: het lazuur bevat geen chemische houtbeschermingsmiddelen en kan zonder problemen binnenshuis worden gebruikt. Dankzij het hoge ademende vermogen zorgt het lazuur voor een gezond binnenklimaat.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.