Platform voor de interieurbouwbranche
4 redenen waarom een houtkachel een goed idee is

4 redenen waarom een houtkachel een goed idee is

Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor centrale verwarming. Hierdoor winnen onder andere elektrische haarden en houtkachels meer aan populariteit. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze alternatieven? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van een houtkachel.

1. Milieuvriendelijk keuze

Als je kiest voor een houtkachel, dan ga je voor een milieuvriendelijke manier van je huis verwarmen. Dit komt doordat het stoken van hout een duurzame warmtebron is. Voor elke boom die er gekapt wordt, kan namelijk een nieuwe boom geplant worden. Maar dan is het wel belangrijk om te weten of dit echt gedaan wordt of niet. Kijk daarom goed waar het hout vandaan komt en kies voor hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Zo weet je zeker dat het hout uit een verantwoord beheerd bos komt.

2. Sfeer

Centrale verwarming zorgt alleen voor warmte in huis, maar niet voor sfeer. Dit is bij een houtkachel wel anders! Een houtkachel is namelijk een mooie toevoeging aan je interieur. Of de kachel nu aan of uit staat. Maar als de houtkachel aan staat dan is dit natuurlijk nog gezelliger! Je hoort dan het knisperende vuur en kunt genieten van het vlammenspel, terwijl je heerlijk op de bank zit. Zo wordt het dé centrale plek in je huis.

3. Hoog rendement

Het voordeel van een houtkachel is dat het een rendement heeft van ongeveer 75%. Als je kiest voor een speksteen houtkachel, dan kan dit zelfs oplopen tot 95%. Bij een rendement van 75% betekent dat 75% van de geproduceerde warmte in de woonruimte terecht komt. De overige 25% van deze warmte verdwijnt door de kachelpijp naar buiten. Ter vergelijking: een open haard heeft een rendement van 10 tot 20%. Een groot verschil dus!

4. Diverse soorten houtkachels

Als het gaat om houtkachels, dan heb je een ruime keuze. Denk aan het materiaal: je kunt onder andere kiezen uit een houtkachel van gietijzer of speksteen. Maar ook de stijl is heel verschillend. Ga bijvoorbeeld voor een klassieke uitstraling of juist voor een moderne uitstraling. Ook de plek kun je zelf bepalen. Zo is een houtkachel in te bouwen, kun je kiezen voor een inzethaard of een vrijstaande haard. Keuze genoeg!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.