Architecten en bouwheren leggen veel druk op de schouders van de uitvoerders, zoals interieurbouwers, keukenfabrikanten, schrijnwerkers, …. Ze combineren de meest uiteenlopende vormen, kleuren en materialen in hun ontwerpen, stellen een zeer korte levertijd voorop en leggen de lat op vlak van kwaliteit steeds hoger.
Productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit zijn dan ook sleutelwoorden van onze hedendaagse maakindustrie. Productiefouten moeten ten allen tijde vermeden worden. Bedrijven kunnen echter een beroep doen op softwarehuizen, zoals Vlecad, om hun productieproces te optimaliseren en automatiseren.
De geschiedenis van Vlecad gaat helemaal terug tot 1987, toen Jos Vliegen samen met zijn collega Jos Schoofs begon met de ontwikkeling van CAD/CAM-pakketten. “We zijn intussen uitgegroeid tot een specialist in de ontwikkeling van softwarepakketten, die schrijnwerkers en interieurbouwers helpen om hun verkoop- en productieprocessen te optimaliseren en automatiseren”, vertelt Lars Vliegen, die sinds 2013 het levenswerk van zijn vader verder uitbouwt. “Korpus, AutoFIT, KeyShot, KeyCreator (3D-Cad), Indigo (rendering) en RePost zijn enkele van onze gekende oplossingen.”
Aangezien Vlecad de software volledig op de noden van zijn klanten afstemt, kunnen kasten en andere interieurelementen veel sneller en efficiënter geproduceerd worden.
Innovatie centraal
Vliegen kent de materie door en door. Hij deed immers eerst de nodige ervaring op aan de machines, vooraleer hij begon met de ontwikkeling van software. Samen met een team van gedreven medewerkers wil hij nationaal en internationaal verder groeien en elke klant steeds weer de beste service garanderen. Daarom verhuisde de firma vorig jaar naar een nieuwbouwkantoor met twee grote opleidingslokalen.
Innovatie staat centraal. Zo kan de gebruiker met de Korpus-software volledige interieurs en individuele objecten – zelfs gebogen onderdelen – tekenen en CNC-programmeren. Deze 3D CAD-/CAM-applicatie is ook volledig aangepast aan de virtual reality en met touch-controllers kunnen gebruikers interactief met het ontwerp bezig zijn. Ze kunnen laden en deuren openen, dingen grijpen, materialen aanpassen, het licht aan/uit schakelen, door de kamer wandelen, zelfs het zonlicht laten binnenvallen. “We spelen uiteraard ook in op het thema Industrie 4.0”, zegt de zaakvoerder.
“We kunnen al jaren machines vanuit de tekening aansturen, maar nu kunnen gebruikers die machine aansturen met één barcode, terwijl ze de nodige informatie op het beeldscherm zien. Daarnaast willen we ook starten met een eigen cloud en een winkelversie, zodat machines de data rechtstreeks vanop onze server kunnen halen.”
De gebruiker kan met Korpus volledige interieurs en individuele objecten tekenen en CNC-programmeren. Deze 3D CAD/CAM-applicatie is ook volledig aangepast aan de virtual reality.
Tevreden gebruikers getuigen
Heel wat bedrijven kiezen met succes voor Vlecad om de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer te optimaliseren, hun mogelijkheden uit te breiden en fouten te beperken. Zo verving Building Group Jansen bijna 3 jaar geleden AutoCad door Korpus, terwijl PDV Interieur in de zomer van 2017 voor hetzelfde softwarepakket in combinatie met Autofit opteerde.
“Aangezien Vlecad de software volledig op onze noden afstemde, kunnen we de kasten en andere elementen veel sneller en efficiënter produceren. Ze integreerden ook de AutoCad-layout in de software, waardoor het systeem probleemloos door elke medewerker gebruikt kon worden”, vertelt Stijn Janssen, project manager Atelier bij Building Group Jansen. Zaakvoerder Patrick De Vos van PDV Interieur vult aan: “Dankzij de 3D-visualisatie van elk element kunnen we eventuele fouten reeds voor de productie ontdekken en zo veel tijd winnen en kosten sparen. Bovendien zorgden de mensen van Vlecad voor een uitstekende opleiding van onze mensen. Ze legden alles tot in de kleinste details uit en maakten daarbij gebruik van duidelijke voorbeelden die perfect op de behoeften van onze klanten afgestemd waren.”
Tekst: Johan Debaere Beeld: Vlecad