Decoratief plaatmateriaal is vandaag de dag eerder een containerbegrip dan een specifieke benaming voor een soort plaatmateriaal. De reden: naast de vele esthetische toepassingen die decoratief plaatmateriaal kent (het worden er steeds meer), neemt ook de functionaliteit enorm toe. Decoratief plaatmateriaal is meer dan ooit aan evolutie onderhevig en dat komt de moderne interieurontwerper prima uit.
Kijken we naar de functionaliteit, dan zien we dat decoratief plaatmateriaal zich uitstekend leent als wandbekleding. Het echter alleen ter bekleding van een wand inzetten, is verleden tijd. De laatste tijd zien we steeds vaker dat het plaatmateriaal dat de muur siert in een winkel, op kantoor of in een openbare instelling, gecomplementeerd wordt met maatwerk meubilair, ontworpen en gebouwd met hetzelfde materiaal. De eenheid in uitstraling die daarmee verkregen wordt, komt het interieur ten goede.
De plaat als basismateriaal voor allerhande ontwerpen.
Grenzeloze mogelijkheden in de optiek
Met decoratief plaatmateriaal speelt de interieurontwerper handig en snel in op de laatste trends, of, sterker nog, creëert hij of zij in een oogwenk een nieuwe trend. De vele dessins in houtlook laten zich prima mixen met andere materialen in een interieur, zoals blanke metalen, matzwarte staaldetails of de rustieke aanblik van cortenstaal. Het is de combinatie die ervoor zorgt dat een interieur een stuk beleving meekrijgt.
Waar de houtoptiek al langer onderhevig is aan doorontwikkeling (denk aan bijvoorbeeld de combinatie van ultra fijne print en voelbare houtnerfstructuren), daar is de uni kleur nu aan de beurt. De tijden van glanslaminaat zijn nog niet voorbij, maar worden wel aangevuld met smaakvolle kleuren in een matte finish. Juist het feit dat materialen niet weerspiegelen, brengt iets sereens in een ruimte. Daarbij komt arbo-technisch een belangrijk aspect om de hoek kijken: voor het welzijn van de medewerkers in een kantoor, dient er sprake te zijn van reguleerbare lichttoetreding en ‘glare control’.
Glare control als meetbare factor wordt beïnvloed door de aanwezige methoden om de lichttoetreding te regelen, in combinatie met de reflecterende waarden van wand en meubilair. Het spreekt voor zich dat matte oppervlakten het licht beter absorberen, in plaats van weerkaatsen, zoals bij glanzende oppervlakten het geval is. Ergo: esthetica en functionaliteit worden tegenwoordig in één adem genoemd.
Decoratief plaatmateriaal als uitgangspunt voor iets veel groters
Dankzij de moderne 3D-ontwerpmethoden en de daaraan gekoppelde bewerkingsmachines, is decoratief plaatmateriaal geen eindproduct meer, maar een basis voor iets totaal nieuws. Van logo, tot tekst, tot kunstzinnige uiting, alles kan gefreesd worden in een plaat decoratief materiaal. Door het weghalen van de toplaag ontstaat er een geheel nieuw beeld, waarbij het design van de basisplaat niet meer de boventoon voert, maar waarbij het totale werkstuk bepalend is voor het uiterlijk. Er zijn leveranciers van plaatmateriaal die hier zelfs op inspelen, zodat de ontwerper nog meer tools tot zijn of haar beschikking heeft om iets unieks te creëren.
Hotelkamer naar Japans ontwerp. Decoratief plaatmateriaal ingezet voor wand, bed en meubilair.
Genieten in stilte
Decoratief plaatmateriaal in al haar facetten combineert steeds het beste van meerdere werelden. Wanneer een interieurarchitect een strikte eis gesteld heeft gekregen omtrent het toepassen van akoestisch materiaal (geluiddempend), dan hoeft hij zich in ieder geval niet meer te beperken qua design. Functionele eigenschappen als brandwerendheid, geluiddemping en vochtbestendigheid beperken zich niet meer tot een zeer kleine selectie aan decoren. Het is een kwestie geworden van combineren van functie, vormgeving en design. Lang leve de (r)evolutie!
Tekst: Jan Mol Beeld: Jan Mol/Shutterstock