Interieurbouwer Finitouch is een ambitieus bedrijf dat steeds vooruitkijkt. Met een sterk team, geavanceerde technologieën en een focus op duurzaamheid blijft het bedrijf grenzen verleggen. Algemeen directeur Ed van den Heuvel en commercieel projectleider Marc van Rijssen spreken met vakblad Binnenwerk over de geschiedenis van het bedrijf en de toekomst van de interieurbouw.
De oorsprong van het bedrijf ligt in Bunschoten-Spakenburg, vertelt Ed: “In 1988 begon onze oprichter Ron Krijnen voor zichzelf met een klein team. Ik startte zelf in 1992 als leerling-tekenaar bij Finitouch en groeide hier door tot directeur. In 1996 kochten we een pand in Amersfoort en konden we steeds verder uitbreiden.” Inmiddels richt Finitouch zich met een team van veertig medewerkers op maatwerkoplossingen voor de projectmarkt.
Altijd vooruitkijken staat centraal bij Finitouch. Dit blijkt onder meer uit het feit dat het bedrijf een voorloper is op het gebied van duurzaam ondernemen. “Ron vond het altijd al belangrijk om te investeren in duurzame oplossingen. Dit begon met het verbeteren en isoleren van ons pand om het energieverbruik te minimaliseren. Dankzij 1300 zonnepanelen en vijf windturbines wekken we al sinds 2013 meer energie op dan we verbruiken. Daarnaast gebruiken we standaard PEFC-gecertificeerde materialen.”
Marc, die in 2022 als commercieel projectleider aan de slag ging, vult aan: “Ook in ons machinepark is veel geïnvesteerd. Door de jaren heen hebben we machines van verschillende merken en leveranciers aangeschaft. Om de machines optimaal te benutten, speelt onze Pytha-software een cruciale rol.
Hiermee kunnen we 3D-tekeningen maken die klanten eenvoudig kunnen beoordelen, terwijl de koppeling met onze machines naadloos verloopt. Zo gaat de productie sneller en vrijwel foutloos.”
Vooruitkijken betekent voor Finitouch ook investeren in de volgende generatie vakmensen. “We werken nauw samen met scholen en bieden leerlingen de kans om bij ons een BBL-traject te doorlopen,” legt Marc uit. “We willen de kwaliteit en kennis waar we zo trots op zijn behouden voor de toekomst. Daarom hopen we dat we vanuit deze leertrajecten jonge talenten kunnen binden aan ons bedrijf en zo zorgen voor een gezonde opvolging.”
Wat Finitouch onderscheidt van andere interieurbouwers, is volgens Ed de flexibiliteit en de adviserende rol in het voortraject. “We werken voornamelijk aan high-end projecten en willen dan natuurlijk de look & feel van de architect waarmaken. Door stijgende prijzen is het echter een steeds grotere uitdaging om binnen budgetkaders te blijven. We schuiven daarom graag al vroeg aan om de juiste inzichten te geven waarop ontwerpkeuzes gemaakt kunnen worden.” Marc ziet dit als een win-winsituatie: “Onze flexibiliteit zit in ons DNA. We streven er altijd naar om binnen het budget en de wensen van de klant het optimale resultaat te leveren. Als we vanaf het begin kunnen meedenken met onze klant, vinden we altijd creatieve oplossingen.”
Een recent project waarbij Finitouch meedacht over zowel het ontwerp als de uitvoering, is een project op de Zuidas in Amsterdam. Daar verbouwde het bedrijf zes verdiepingen van een advocatenkantoor, terwijl het kantoor in gebruik bleef. “We werkten in tien fases, van boven naar beneden. We hebben hier het standaard maatwerk aan kasten en dergelijke geleverd, maar ook een aantal specials gemaakt, zoals pantryzones met open ronde framewerken van vijf tot zes meter hoog, waar werknemers hun koffie kunnen halen. Ook mochten we de bestaande trappen bekleden plus een compleet nieuwe eiken ronde verbindingstrap. In het restaurant is nog een gaaf element te vinden met 3D-glas en verlichting. Hiervan hebben we eerst een mock-up gemaakt. En het eindresultaat mag er zijn; dit was echt een
mooie uitdaging.”
Een ander recent project waar Ed trots op is, werd gerealiseerd in Leiden. “We hebben voor een farmaceutisch bedrijf modulaire kastenwanden ontworpen die demontabel zijn en gemakkelijk aangepast kunnen worden. Dit project liet perfect zien hoe je creatief en flexibel kunt omgaan met een demontabel ontwerp, zonder aan kwaliteit in te boeten.”
Dit sluit ook volledig aan bij het duurzaamheidsdenken van Finitouch. Naast creatief is het ontwerp van demontabele meubels immers ook duurzaam: “Vroeger werd alles geschroefd en verlijmd, maar de toekomst ligt in het bedenken van constructies die gemakkelijker uit elkaar te halen zijn. Wij doen dit dan ook steeds meer. We hebben daarnaast al twee projecten uitgevoerd waarbij we meubels terugnamen, aanpasten en opnieuw plaatsten. Dit is helaas nog wel complex en kostbaar vanwege transport en onverwachte obstakels.”
Finitouch blijft vooruitkijken en innoveren, met plannen om 3D-printen op te nemen in hun productieproces. “Dit zou een nieuwe stap kunnen zijn in ons streven naar circulaire en herbruikbare producten,” aldus Ed. Hoewel de technologie voor onze branche volgens hem nog in de kinderschoenen staat, ziet hij veel potentie in de toepassing ervan.