Tijdwinst dankzij elektronisch twee componenten mengsysteem

Om het spuitproces te optimaliseren en te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar maatwerkinterieurs voor woningen, kantoren en winkels, achtte Interieurbouwer Van Overstraeten uit het Belgische Vlezenbeek de tijd rijp om te investeren in een nieuw elektronisch mengsysteem. De keuze viel op het TwinControl mengsysteem van het gerenommeerde Duitse merk WAGNER. WSB Finishing Equipment zorgde voor de levering en de installatie van dit systeem.

De gloednieuwe 2K installatie brengt minder onderhoudskosten met zich mee en verbetert de kwaliteit van het eindproduct. Van Overstraeten investeert tevens in een lakstraat en het in huis kunnen mengen van kleurlakken.

Van monopomp naar twee componenten
De oude monopomp voor coating en vernissen werd vervangen door een twee componenten mengsysteem van WAGNER. “De vraag naar gelakte producten zit al een tijd in de lift”, legt directeur Wilfried van Overstraeten uit. “We hebben hierin de laatste jaren een groei van 20% doorgemaakt. Voor de komende jaren verwacht ik hierin geen trendwijzigingen. Sterker nog, het ziet ernaar uit dat we 30% gaan groeien.”

Hofleverancier Van Overstraeten draait overuren en maakt interieurs op maat, waarbij de vraag naar gelakte producten toeneemt. “De markt wijzigt en wij gaan daarin uiteraard mee”, benadrukt Van Overstraeten. “We hebben een sterke naam en onze klanten rekenen op een kwalitatief aanbod dat meegaat met de tijd.”

TwinControl mengsysteem
Van links naar rechts: Danny Dejonghe, salesverantwoordelijke bij Sherwin-Williams, Wesley Christiaens, verantwoordelijke bij WSB Finishing Equipment, Wilfried Van Overstraeten, directeur, Joachim Van Overstraeten en René Van Overstraeten.

Elektronische 2K-menginstallatie
Van Overstraeten schetst waar men met de monopomp tegenaan liep: “Het onderhoud was te intensief door de vele kleur- en verniswisselingen per dag. Ook verloren we heel wat grondstoffen door de manuele afstelling van deze machine. Het lakproces zelf was daarbij nog eens tijdrovend.” 

Via Sherwin-Williams, huisleverancier van lakken en vernissen bij Van Overstraeten, kwam men bij WSB Finishing Equipment terecht. Wesley Christiaens, vertegenwoordiger bij WSB: “Ik dacht eerst aan de inzet van een hogedruk dubbele membraanpomp. Toen ik tijdens een bedrijfsbezoek echter over de volumes en de vele kleurwissels hoorde, leek de TwinControl van WAGNER effectiever.”

Christiaens geeft aan: “De TwinControl is een elektronisch mengsysteem. Het toestel beschikt over een digitale menger, waardoor er enkel gemixt wordt wat de spuiterij nodig heeft. Met het oude toestel had Van Overstraeten altijd een overschot. Telkens wanneer er een ander type vernis of coating aangebracht moest worden, moest de machine opnieuw gespoeld worden en de verf handmatig gemengd worden alvorens te spuiten. Met de TwinControl hoeft hij de harder in ieder geval niet meer te wisselen. De spuiter sluit het benodigde basiscomponent aan, voert indien nodig een andere mengverhouding in en hij kan aan de slag.”

Milieuvriendelijk
Van Overstraeten boekt dankzij de inzet van de TwinControl een grote tijdwinst. “We winnen tot wel een kwart aan tijd die vroeger opging aan wissels en onderhoud”, aldus Van Overstraeten. Naast tijdwinst, een kwalitatief betere vermenging en het uitsluiten van menselijke fouten in mengverhoudingen, vermindert Van Overstraeten ook de afvalproductie. De harder blijft in de machine, terwijl de basiscomponenten afgesloten kunnen worden en later opnieuw aangesloten kunnen worden. “Goed voor het milieu en een besparing op de aankoop van grondstoffen. Ook het spuiten is consistenter”, aldus Van Overstraeten.

TwinControl mengsysteem
WSB leverde de 3K-installatie Flex Control Smart in combinatie met automatische AirCoat pistolen.

Lakstraat
Van Overstraeten nam dit jaar eveneens een nieuwe lakstraat in gebruik, waarbij WSB de 3K-installatie Flex Control Smart leverde in combinatie met automatische AirCoat pistolen. “De lakspuitautomaat automatiseert het lakwerk en zorgt voor kwalitatief hoogwaardig en stabiel spuitwerk”, schetst Van Overstraeten. Naar schatting kan men nu het dubbele aan opdrachten verwerken in vergelijking met voorheen.

Zelf mengen
De interieurbouwer besloot onlangs om ook zelf de lakken op kleur te brengen: “Dat werkt efficiënter. Toen we nog niet zelf mengden, bestelden we steeds iets teveel om niet zonder te komen zitten. Nu mengt de spuiter zelf exact de hoeveelheid die hij nodig heeft.”  Door te investeren in goede apparatuur heeft Van Overstraeten een nieuwe stap gezet in het leveren van een blijvende kwaliteit aan de klant.   

Tekst: WSB Finishing Equipment    Beeld: Van Overstraeten/WSB