Tijd besparen bij de montage van corpussen

Nauwkeurigheid, efficiëntie en snelheid zijn van groot belang in het huidige productie- en montageproces van corpussen. Lamello, uitvinder van de originele houtenlamel, blijft daarom ook fors investeren in de ontwikkeling van nieuwe verbindingsmethodes, die het leven van de vakman vereenvoudigen en resulteren in een aanzienlijke tijdbesparing. Met de nieuwe frameverbinder Cabineo stelde de specialist op de jongste editie van de Interzum een baanbrekende innovatie voor, terwijl ook het P-System een nieuwe norm voor het verbinden van beslag en werkstuk betekent.

Houten deuvels of lamellen blijven gekende en betrouwbare verbinders voor corpusmontage. Deze techniek vereist echter montage in het atelier met bijhorende extra handling- en transportkosten en een uiterste nauwkeurigheid bij het boren. Bovendien zijn deze verbindingen niet demonteerbaar en ook niet in alle omstandigheden bruikbaar. Maar er zijn andere technieken, zoals de geschroefde verbindingen met metalen beslag of plastic lamellen, klik- of magneetsystemen. Lamello, dat bekend staat als de uitvinder van de originele houten lamel, heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het productgamma met onder meer nieuwe verbindingsmethodes, zoals de Cabineo en het P-System.

Lamello
Dankzij het zelfspannende verbindingsbeslag Tenso P-14 kunnen werkstukken zonder lijmklemmen of persen vastgelijmd worden.

Cabineo
Met de Cabineo introduceerde Lamello een eendelige verbinder op boor- en freesbasis. Deze tijdbesparende oplossing wordt gekenmerkt door een efficiënte bewerking, een snelle montage, een hoge spankracht en stabiele verbindingen. Dankzij de zuivere oppervlaktebewerking is een bewerking van de onderdelen op alle soorten CNC-machines, waaronder ook eenvoudige 3-assige machines en nestingmachines, mogelijk. 

Lamello
Dankzij de zuivere oppervlaktebewerking van de Cabineo is een bewerking van de onderdelen op alle soorten CNC-machines mogelijk.

De Cabineo biedt aanzienlijke voordelen bij de productie, het transport en de montage. Deze verbinder kan immers al tijdens het productieproces in de werkstukken gemonteerd worden. Die stukken zijn gemakkelijk stapelbaar voor het transport, zonder uitstekende delen die beschadigingen kunnen veroorzaken. Een apart zakje met beslag is ook niet meer nodig. De eindklant hoeft geen losse beslagdelen te monteren, waardoor de montagetijd aanzienlijk verkort wordt en het risico op fouten vermeden wordt.

Lamello

P-System
Het precisieverbindingssysteem P-System zet een nieuwe norm voor het verbinden van beslag en werkstuk en zorgt voor een ongekende flexibiliteit, snelheid en eenvoud in het hele proces, van ontwerp, productie, transport tot aan montage. Dit systeem garandeert een perfect passende verankering zonder lijm of schroeven en kan dus snel zonder gereedschap gemonteerd worden. Dit systeem werkt op nagenoeg alle CNC-machines met 3, 4 of 5 assen, zowel op CNC’s met consoles als verticale CNC’s of machines met nesting-technologie. Lamello levert het nodige gereedschap en de partners staan in voor de levering van de machine en de installatie van de software. Dit P-System omvat de verbindingselementen Clamex, Tenso en Divario.

Lamello
Met het precisieverbindingssysteem P-System zet Lamello een nieuwe norm voor het verbinden van beslag en werkstuk.

De Clamex met voor- en achterwaarts zwenkbare vergrendeling is ideaal voor demonteerbare meubels. Twee geïntegreerde geleidepennen zorgen voor wringvastheid en maken extra positioneringselementen, zoals pluggen overbodig. Het zelfspannende verbindingsbeslag Tenso P-14 met een inbouwdiepte van 14 mm is dan weer ideaal voor gebruik bij alle houtmaterialen vanaf 16 mm. De unieke hoge spankracht maakt het mogelijk om werkstukken zonder lijmklemmen of persen vast te lijmen. Aangezien er geen spansystemen nodig zijn, hoeft men ook niet te wachten tot de lijm uitgehard is. De Divario, tot slot, is een zelfspannende, onzichtbare en inschuifbare verbinder, waarmee een uittrekbare plank of een scheidingswand met mooi gesloten voegen in een reeds gemonteerde kast geschoven kan worden. Dankzij deze verbinder krijgt de gebruiker meer vormgevingsvrijheid, zonder aan stabiliteit in te boeten.    

Tekst: Johan Debaere  Beeld: Lamello