Voor een perfect eindresultaat mag niets aan het toeval overgelaten worden

De keukenbranche floreert in Nederland en België. Ook voor deze branche geldt dat er enorm veel kwaliteitsverschil bestaat tussen de aangeboden koopwaren. Echte kwaliteit verloochent zich niet en is dan ook geen vanzelfsprekendheid. Dat weet men in Bladel, bij Keukenfabriek Beda BV maar al te goed. Met de grootste zorg worden daar de mooiste keukens geproduceerd voor Nederland en België, waarbij er absoluut geen concessies gedaan worden, als het om inzet van materialen en bewaking van productieprocessen gaat.

Bram van Daal, directeur bij Beda, is er duidelijk over: “Wij produceren keukens voor de bovenkant van de markt. Ons bestaan wordt gerechtvaardigd door kwaliteit.” We spreken met hem over een heel belangrijk onderdeel van het productieproces, namelijk de spuiterij. Beda doet zaken met AkzoNobel Woodcoatings, naar volle tevredenheid. “We hebben een mengmachine van hen staan en gebruiken hun primer en topcoat”, aldus Van Daal.

Keukenfabriek Beda BV

Altijd de juiste kleur, zonder colormatching
Martin van der Meer, Technical Representative bij Akzo Nobel Woodcoatings, komt graag over de vloer bij de Bladelse keuken­fabrikant: “Voorheen werd het lakwerk via een ander systeem gedaan en incidenteel (bij drukte) uitbesteed door hen, met als gevolg dat bij nabestellingen van keukendelen de juiste kleur via colormatching moest worden bepaald. Het is dan lastig om exact de goede kleur te krijgen. In samenspraak met John Oors, meewerkend voorman op de spuiterij, zijn we tot een mooie oplossing gekomen. Inmiddels werkt men met een eigen spuitlijn, waarbij onze mengmachine een belangrijke rol speelt. Kleuren worden opgeroepen vanuit het systeem en exact gemengd, om geen kleurafwijkingen te krijgen.”

De reproduceerbaarheid van kleuren is hierdoor sterk verbeterd. “Kleurrecepturen worden gewoon opgeslagen, gekoppeld aan het ordernummer. Een nabestelling van een deurtje of frontje betekent dan automatisch dat de juiste kleur gemengd wordt”, aldus Van der Meer. Daar voegt Van Daal aan toe: “Het fijne is dat Martin en John dezelfde taal spreken en onderling ervaringen uitwisselen. We leren van elkaar en zorgen er samen voor dat het hele spuitproces een constante kwaliteit kent met het beste eindresultaat.”

Keukenfabriek Beda BV
Het eindresultaat mag gezien worden, kwaliteit uit het topsegment. (Beeld: Cathhermans.nl)

Ook de gebruikte primer en lak maken het verschil
De kwaliteit die in Bladel wordt nagestreefd, vraagt ook om de perfecte combinatie van primer en coating. Van der Meer: “Als primer gebruikt men onze QuantumColor QC-P330. Deze is door ons geadviseerd op basis van de wens om een extra taaie, slag- en krasvaste ondergrond te hebben. Als topcoat gebruikt men onze Topcoat QuantumColor QC-T460_10. Deze is genormeerd op chemische resistentie, volgens DIN 68861-1B. De coating is bestand tegen stoffen als schoonmaakmiddelen, wijn, thee en koffie. Ideaal dus voor de keukenbouwer.”

Keukenfabriek Beda BV
Het opzetten van primer en topcoat moet een consistent proces zijn, waarbij het laatste onderdeel uit een serie net zo goed moet zijn als het eerste. (Beeld: Cathhermans.nl)

De juiste grondstof en voorbehandeling zijn samen de stille kracht
De keukendelen worden vervaardigd uit groen, waterbestendig MDF. “Daarmee gaan we een stap verder dan de gemiddelde keukenproducent”, vervolgt Van Daal zijn verhaal. “Belangrijk daarbij is de eerste schuurgang. We brengen tevens een radius aan op de hoeken van de keukendelen, zodat de slag- en krasvastheid van de primer en topcoating intact blijven. Na elke gronderingslaag die gespoten wordt, volgt er weer een schuurgang met een steeds fijnere korrel. Dat zie je terug als de topcoating erop zit. We zijn echt onderscheidend in ons lakwerk.”

Bij Beda staan er zes man continu in de spuiterij. Het bedrijf kijkt terug op een historie van meer dan 40 jaar productie van kwaliteitskeukens. “De lat ligt hoog, daarom houden we het al zo lang vol. Een partner als AkzoNobel Woodcoatings is daarbij onontbeerlijk. We kozen bewust voor hen vanwege de automatische mengmachine, de kwaliteit en consistentie van de lakken en de goede service”, zegt Van Daal tot slot.    

Tekst: Jan Mol   Beeld: Keukenfabriek Beda BV