‘De omslachtige wijze van werken is dankzij dit pakket voorbij’

Slimmer en efficiënter werken dankzij de aanschaf van de juiste software. Door machines en werksystemen perfect op elkaar te laten aansluiten en met elkaar te laten communiceren, valt veel tijdwinst en dus ook financieel voordeel te halen.

Het maken van meubels of compleet interieur kan sneller, maar ook kwalitatief hoogwaardiger; dat heeft het team van KEK Timmer & Interieurprojecten inmiddels zelf ervaren. Het maken van wanden, vloeren, meubels en het verzorgen van de complete afbouw behoort tot de vaste werkzaamheden van het bedrijf. “Wij ontzorgen de klant volledig”, aldus Kevin Kuiper, hoofd projectleiding. “Ons team maakt het complete interieur van winkelketens als Shoetime, Promiss, Duringer en Claudia Sträter, maar doen ook losse opdrachten voor bijvoorbeeld Ben & Jerry’s en de VIP-lounge bij Bataviastad.”

Proteus Systems
Proteus Systems

Het werken gebeurde tot voor kort op traditionele wijze, maar op het moment dat Jeffrey Poppelaars als hoofd productie het bedrijf binnenstapte veranderde de werkwijze. “Toen ik hier begon, werkte KEK nog met drie verschillende softwareprogramma’s. Dat hield in dat er een tekening in autocad werd gemaakt, deze werd omgezet in een optimalisatieprogramma om vervolgens weer in autocad verder te werken. Ook voor de CNC-machines was een apart programma. Tijdens mijn stages had ik kennis gemaakt met imos 3D CAD/CAM van Proteus Systems. Zij zijn ontwikkelaar van branchespecifieke software en dit pakket biedt een complete oplossing bij de productie van meubels en interieur. Alle te verrichten werkzaamheden kun je daar in één programma uitvoeren. Tot het aansturen van de CNC- en zaagmachine aan toe.”

Proteus Systems
Proteus Systems

“Ik heb het imospakket in 2016 bij KEK besproken en men besloot al snel tot aanschaf over te gaan. Ja, de baas heeft ook met andere aanbieders gesproken, maar koos uiteindelijk voor Proteus. Omdat zij tevens een pakket konden aanbieden dat voor de afbouwwerkzaamheden van belang was. Imos is echt gericht op de werkvoorbereiding. Proteus is daarentegen meer een algemeen programma voor alle kantoormedewerkers. Doordat nu alle software – inclusief ERP – van Proteus afkomstig is, werken wij veel efficiënter. Die omslachtige manier van werken is voorbij. Dit vereenvoudigt alles.”

Kuiper knikt bevestigend bij het verhaal van zijn collega. “De financiële verslaglegging, voorraadbeheer, bestellingen. Alles is dankzij het pakket van Proteus met elkaar verbonden. Dit heeft ons enorm geholpen met het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Om imos goed onder de knie te krijgen, heeft een aantal mensen een training gevolgd. Inmiddels kan iedereen er goed mee overweg. Het is een gebruiksvriendelijk systeem en ook de handleiding raadplegen we nog wel eens. Als we echter in nood zitten, nemen we contact op met de helpdesk van Proteus Systems. Ze staan je direct te woord. Indien het probleem dieper zit, kijkt een consultant van afstand mee.”

Proteus Systems
Proteus Systems

Tot tevredenheid van Poppelaars kan hij nu op zijn nieuwe werkplek sneller en efficiënter werken. “We hebben nu kortere levertijden en dat is voor onze klanten een groot voordeel. Maar ook andere zaken zoals calculatie en bestellijsten zijn veel overzichtelijker. Een aantal modules van het pakket gebruiken wij nog niet, maar daar komt op korte termijn verandering in.”  

Tekst: Rob Buchholz    Beeld: Proteus, lakerveld-fotodesign.nl