Nieuwe zaagmachine vervangt twee andere machines

Een mooier voorbeeld van efficiëntie is bijna niet voor te stellen: een nieuw geleverde zaagmachine met auto­matisch magazijn, die door een stuk procesoptimalisering twee andere zaagmachines vervangt. Het betreft hier een praktijkvoorbeeld: Tijhuis Houtbewerkingsmachines BV uit Hengelo leverde deze oplossing aan Merrem Kunststoffen uit Dinxperlo. We spreken Daniel de Vries, technisch adviseur bij Tijhuis, over deze opdracht.

“Deze machine is in dit geval geleverd aan een kunststofverwerkend bedrijf, waarmee wordt aangetoond hoe veelzijdig inzetbaar deze oplossing is”, opent De Vries het gesprek. “Het spreekt voor zich dat met de vele mogelijkheden die onze machines bieden, we ook de weg hebben gevonden naar de interieurbouwer.”

Pure winst op alle fronten
Tijhuis ontving van Merrem Kunststoffen de vraag om mee te denken in een oplossing die voor meer efficiëntie zou gaan zorgen. “In een eerste gesprek hebben we de behoefte van Merrem geïnventariseerd. Men werkte met twee losse zaagmachines en had veel logistieke handling om deze machines heen. Door een zaagmachine te adviseren met een automatisch magazijn heeft men minder magazijnruimte nodig, is er minder logistieke handling rondom de opdrachten en blijft er ruimte over”, schetst De Vries.

Zaagmachine
De Zentrex 6220 van Holzher in actie.

Dankzij het feit dat grondstoffen niet van A naar B verplaatst hoeven te worden, is de kans op schade ook aanzienlijk gereduceerd. “Dat, in combinatie met de ruimtewinst, de tijdwinst en het feit dat het magazijn kostbare zaagrestanten weer opslaat, maakt dat er een enorme sprong vooruit plaatsvindt”, aldus De Vries.  “Het systeem is intelligent en deelt het magazijn volledig automatisch in. Hardlopers liggen vooraan, minder courante materialen worden naar achteren opgeslagen. Overnacht herarrangeert het systeem het hele magazijn, waarbij als een soort werkvoorbereiding de orders voor de volgende dag op de meest logische plaatsen worden klaargelegd. Dit levert een aanzienlijke tijdbesparing op. Merrem werkt hier nu een jaar mee en het systeem optimaliseert zichzelf elke keer, dankzij machine learning.”

Koppeling met de zaagmachine
Het volautomatische magazijn bij Merrem zit naadloos gekoppeld aan de zaagmachine. “We hebben het over een Holzher Zentrex opdeelzaag, ook het magazijn is door Holzher geleverd. Het voorraadsysteem van het magazijn is zeer inzichtelijk en rechtstreeks aan te spreken. Nu, na een jaar gebruik, wordt inzichtelijk welke opties er verder in gebruik genomen kunnen worden voor een nog verdergaande optimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan een softwarematige koppeling aan het ERP-pakket. Merrem is tevreden over onze support en we zien de samenwerking met hen ook echt als een stukje partnerschap. Holzher verdient een pluim vanwege hun goede ondersteuning in het hele traject en blijft in beeld. Men kijkt mee op afstand, via een onlineverbinding. Zelfs aanpassingen aan de instellingen kunnen door Holzher op afstand gedaan worden.”

Zaagmachine
De vacuüm grijpers behandelen de dure grondstoffen met respect.

Het maakt niet uit wat je zaagt, als het maar op de beste manier gebeurt
“Het is mooi om te zien dat er een evolutie plaatsvindt van hout naar kunststof, als het om zaagoplossingen gaat”, vervolgt De Vries zijn verhaal. “Dat kan allemaal dankzij een stuk goede begeleiding, een met zorg omringde levering en de juiste support. In het geval van Merrem vroeg men om een machine met hoge precisie, omdat de toleranties bij het zagen van kunststof veel kleiner zijn dan bij hout. Kunststof is een duur materiaal en dient met zorg behandeld te worden. Dat zie je terug in de tilinrichting van het magazijn, de vacuümgrijper laat geen sporen na op het materiaal en tilt moeiteloos tot 300 kg. Een extra ioniseringsinrichting gaat statische elektriciteit tegen, in zowel magazijn als zaaginrichting. Met de in toerental geregelde motor kan een snelheid van 130 meter per minuut bereikt worden, zonder dat er extra koeling noodzakelijk is.
Al met al is het een high tech oplossing”, zegt De Vries tot besluit.    

Tekst: Jan Mol  Beeld: Tijhuis/Merrem Kunststoffen