Nieuwe standaard voor meubelmontage gaat Nederland veroveren

Schroeven en verbindingsbeslag om meubels in elkaar te zetten, behoren definitief tot het verleden. Het nieuwe credo is ‘Klik en klaar’. Het Threespine®-concept gaat van start in Nederland. Het in Oostzaan gevestigde Flens BV, producent van halffabricaten en complete eindproducten voor de meubelindustrie en interieurbouw, is als eerste Nederlandse bedrijf een licentieovereenkomst aangegaan met het Zweedse Välinge.

Blije gezichten dus op het kantoor in Oostzaan waar in maart de overeenkomst werd getekend door algemeen directeur Marc Flens en Daniel Aström, Key Accountmanager Furniture Technology bij het innovatieve Zweedse bedrijf. Välinge is met Threespine® al zéér succesvol in landen als Zweden. Noorwegen, België, Polen en Italië. Meerdere landen volgen.

De essentie is simpel. Met deze nieuwe technologie zet men zonder gereedschap, verbindingsbeslag of lijm alle soorten meubels in elkaar. Van meubels voor de zakelijke markt (kantoren en hotels) tot aan meubels voor de consument. 

Flens BV
Detail onzichtbare klikverbinding in verstek. (Beeld Michael Damen)

Glimlach
Het verbinden van panelen is vergelijkbaar met kliklaminaat. Maar dan nu voor meubels. Volgens Daniel is de Threespine® click furniture technology de vervolmaking van de Customer Journey. “Een leverancier moet het de gebruiker altijd makkelijk willen maken. In elke fase van het proces een glimlach. Wáár is die glimlach het allerbelangrijkste? Wel, bij de gebruikers! Met het gepatenteerde systeem is een gemiddelde kast bovendien 8 tot 10 keer sneller in elkaar gezet! Daarnaast zagen wij dat de firma Flens de blik altijd op de toekomst heeft gericht. Precies die visie sprak ons aan. Daarom zochten wij met hen de samenwerking.”

Flens BV
Van nature is hij niet handig en absoluut a-technisch. Maar dit klusje lukte. Communicatieadviseur Jerry Helmers ontdekte het Klik en Klaar-principe door slechts 1 minuut nodig te hebben een klein kastje in elkaar te zetten. “Pure tijdwinst!”

Eerste klant
Ook Marc Flens is een tevreden man. Niet alleen omdat hij de eerste in Nederland is die met Threespine® aan de slag mag, maar er ook nog eens een trigger vanuit de markt zelf kwam. “Een goede klant van ons had het kliksysteem gezien en liet ons weten de stap naar een snellere en onzichtbare meubelmontage te willen maken. Een mooiere start hebben we ons niet kunnen wensen. Direct na onze eerste kennismaking met Välinge op een beurs, hebben we gelijk doorgepakt en  intensief met elkaar van gedachten gewisseld hoe we de samenwerking vorm zouden kunnen geven. De voordelen van Threespine® waren voor ons glashelder: de look and feel van elk product wordt beter. De klikverbindingen zijn uitzonderlijk stevig en sterk, volledig onzichtbaar en het design is onverminderd strak. Bovendien gaat montage veel eenvoudiger en een stuk sneller.”

Flens BV
Detail frezen van het Threespine-klikprofiel. (Beeld Michael Damen)

Knock-down
Klikmontage heeft ook een duurzaamheidscomponent in zich. “De eenvoudige montage leent zich namelijk uitstekend voor knock-down-verpakkingen. Iedereen die hier mee werkt, kan zijn transport en logistiek daardoor effectiever inrichten.”

Marc Flens verwacht veel van deze revolutie in meubelmontage. “We hebben geïnvesteerd in  machines en gereedschap en in de kennis van onze medewerkers. We zijn blij met deze nieuwe standaard in meubelmontage en we zijn er van overtuigd dat de markt dit ook zal zijn.”

Tekst: Jerry Helmers  Beeld: Jerry Helmers – Flens