Nieuwe draadloze accu-slagschroevendraaier is van harte welkom

Elke keer wanneer we denken ‘het kan niet beter’, weet Metabo de vakman weer te verrassen met een nieuwe, draadloze ontwikkeling die zijn voorganger overtreft. Het bedrijf zit nooit stil als het om innovatie gaat. De nieuwe ster aan het inmiddels indrukwekkende firmament draadloze powertools heet SSD 18 LTX 200 BL. We spreken met Brand en Product Manager Enno Riemersma van Metabo, over de nieuwe, compacte en efficiënte krachtpatser.

“Met de SSD 18 LTX 200 BL zijn 18% meer schroeven in te draaien op één acculading”, opent Riemersma het gesprek. “Neem een middeldichte houtvezelplaat als voorbeeld. Dankzij de nieuwe 4.0 Ah, 18 Volt LiHD accu draait men in deze plaat moeiteloos 460 schroeven van 5×60.” 

Een hele prestatie, gezien de compacte bouwlengte van slechts 129 mm. Het geheim van de smid? “De zeer krachtige borstelloze motor, die grote prestaties levert en zuinig omgaat met het accu pack. De SSD 18 LTX 200 BL mag zich tot de kleinste en snelste slagmoersleutels in zijn klasse rekenen.”

Werksnelheid in 12 stappen in te stellen
“Ergonomisch gezien is deze slagschroevendaaier een topper, wegens zijn compacte formaat. Qua bediening mag hij er ook zijn: met behulp van een stelwieltje kan de gebruiker voor iedere toepassing kiezen uit 12 trappen toerental en koppel, van maximaal 200 Newtonmeter. Vergelijk de prestaties eens met een traditionele boorschroevendraaier en je zult zien dat je op alle fronten wint met de SSD 18 LTX 200 BL”, vervolgt Riemersma zijn verhaal. “De krachtige motor draait bijvoorbeeld schroeven in zacht hout tot een diameter van 8 en een lengte van 300 mm. Het vast- en losdraaien van metrische schroeven of het indraaien van betonschroeven gaat ook moeiteloos. De slagmoersleutel met binnenzeskant opname heeft bijna geen terugdraaikoppel.”

Doldraaien is verleden tijd
De ergernis van doldraaiende schroeven is alom bekend. De SSD 18 LTX 200 BL maakt daar een eind aan, dankzij het Automatic Power Shift systeem (APS). Riemersma: “Zeer vernuftig en welkom, dit APS systeem. Wie zelfborende schroeven gebruikt, zal zeer te spreken zijn over deze techniek. Via een stelwieltje kan APS geselecteerd worden, waarna de punt van de zelfborende schroef met hoge snelheid door het materiaal boort. Na het boren reduceert de machine volautomatisch het toerental en koppel, waarmee het risico van doldraaien van de schroefdraad wordt voorkomen.”

Metabo
Compact, ergonomisch en een echte krachtpatser: de SSD 18 LTX 200 BL.

Alle zekerheid meegeleverd
De SSD 18 LTX 200 BL maakt gebruik van de Ultra-M-Technologie: een zeer hoog vermogen, milieuvriendelijk laden en 3 jaar garantie op de accu-pack. Spraken we in een vorig artikel nog over maar liefst ‘80 machines, één accu’, daar zouden we nu kunnen reppen over 81 machines, één accu. De lijst wordt steeds langer en dat is logisch, meent Riemersma: “Binnen ons vakgebied zullen de belangrijkste innovaties de komende jaren plaatsvinden op het gebied van snoerloos werken. Draagbare stroomvoorziening, onderlinge uitwisselbaarheid, energiezuinigheid en meer kracht en ergonomie zijn dan de sleutelwoorden. Wanneer we elkaar over een jaar spreken, dan zijn we ongetwijfeld weer vele ontwikkelingen verder.”   

Tekst: Jan Mol  Beeld: Metabo