De interieurontwerper en de interieurbouwer ontmoeten elkaar in de Cloud

Ook in de interieurbouw staat automatisering bovenaan het verlanglijstje. Als we kijken naar de ontwerpfase van interieurs, dan zien we dat het gebruik van 3D-software, om een heel interieur digitaal vorm te geven, hand over hand toeneemt. 

De charme van de klant een handgetekende schets van een interieur presenteren heeft plaatsgemaakt voor niet van echt te onderscheiden renderings van het ontworpen interieur. Wie een voorschot wil nemen op de bouw van het interieur, zet een VR-bril op om in 3D een ‘walkthrough’ te doen, een rondleiding door het kersverse interieur, alleen nog bestaand uit nullen en enen. 

De toeleveranciers van materialen die verwerkt worden in de interieurbouw spelen handig in op de digitale trend, door hun plekje op te eisen in de Cloud, met een eigen bibliotheek waar het 3D ontwerpprogramma zijn digitale grondstoffen vandaan haalt. Van een specifiek soort lichtarmatuur tot een levensechte ‘skin’ van decoratief plaatmateriaal: het is eindeloos shoppen online, voor de ontwerpers.  Het interieurontwerp digitaal helemaal passend krijgen? Geen probleem. Met een lasermeter wordt een pointcloud gemaakt van een ruimte, die als basis dient voor de digitale werkruimte van de ontwerper. Dat brengt ons op het andere spoor: de productiefase.

De overstap van 2D naar 3D in de productieomgeving
Ook in de productie geldt dat met de juiste software een enorme efficiencyslag gemaakt kan worden. Hoe goed een machinepark ook is, alles staat of valt met aansturing van het geheel. De meest geavanceerde volautomatische houtbewerkingscentra werken met 3D-modellen. Veel bedrijven moeten derhalve de omslag maken van 2D naar 3D ontwerpen. Uiteindelijk moet de machine gevoed worden met een bestand: een 3D CAD-bestand kan door 3D CAM-software ingelezen worden en worden omgezet naar CNC-codes die naar de freesbank gestuurd kunnen worden.

De CAM-software genereert dus de gereedschapsbanen en kan zeer complexe 3D CAD-bestanden verwerken. Deze werkwijze levert niet alleen perfecte producten op, met een hoog ‘first time right’ percentage, maar zorgt er ook voor dat minder mensen op de werkvloer meer kunnen doen dan voorheen. In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt is dat een welkome bijkomstigheid.

Cloud
“Wie een voorschot wil nemen op de bouw van het interieur, zet een VR-bril op om in 3D een “walkthrough” te doen”.

Procesoptimalisatie
Met de juiste software wordt niet alleen het ontwerpen en produceren van interieurs makkelijker gemaakt. Met de juiste koppelingen met een ERP-pakket is de interieurbouwer in staat om snel een offerte te genereren, de voorraad te beheren en materiaal besparend te werk te gaan. Dankzij procesoptimalisatie over de gehele breedte, van ontwerp tot eindproduct, kan er enorm veel tijd, geld en materiaal bespaard worden. Duurzaam werken start dus in de meeste gevallen bij het aanschaffen en in gebruik nemen van de juiste software.

Jong geleerd, oud gedaan of oud geleerd en jong doen?
Wie op het punt staat om verder te kijken binnen het eigen automatiseringsproces doet er goed aan om niet alleen naar de mogelijkheden van software te kijken, maar vooral te onderzoeken welke support de softwareleverancier biedt. Software is er om het de mens makkelijker te maken, te allen tijde. Goede training en een voortreffelijke helpdesk zorgen ervoor dat de software werkt voor het bedrijf, wie er ook ‘achter de knoppen zit’. Leeftijd doet er dan niet toe, motivatie des te meer.    

Tekst: Jan Mol   Beeld: Shutterstock
Uitgelichte afbeelding: 
Volledig met 3D-software ontworpen, je kunt er letterlijk binnen stappen in virtual realit.