Geef vocht geen kans

Een ongezond binnenklimaat is in veel gevallen het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. BEAL helpt de consument om de woning efficiënt en duurzaam te wapenen tegen vocht en draagt zo ook een steentje bij aan een gezonde leefomgeving. Met het waterafstotende assortiment CAPILASIL® biedt de Belgische specialist een kleurloze allround oplossing, die ervoor zorgt dat vocht geen kans maakt.

Er is altijd wel wat vocht in de woning. Daar zorgen de bewoners immers zelf voor door te koken, te wassen, te douchen en zelfs door gewoon te ademen. Teveel vocht is echter funest voor de woning én kan ook nog eens tot gezondheidsproblemen leiden. Condensatie door een slechte ventilatie, een gebrekkige isolatie of koudebruggen, maar ook opstijgend vocht uit de ondergrond of oppervlaktevocht door gevels die blootgesteld zijn aan stortregen, zijn mogelijke oorzaken. 

De impact van vochtproblemen mag zeker niet onderschat worden. Dat gaat van beschadiging van muren, aantasting van pleister-, schilder- en schrijnwerk, warmteverlies, schimmelvorming en muffe geuren tot zelfs allergieën, astma en andere gezondheidsproblemen bij de bewoners. Bovendien is vocht hardnekkig, waardoor het probleem vroeg of laat opnieuw opduikt als het probleem niet efficiënt aangepakt wordt.  

BEAL

Waterafstotende CAPILASIL®-producten
Het Belgische familiebedrijf BEAL heeft sinds de oprichting in 1974 een sterke reputatie opgebouwd op het vlak van waterdichtheid, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De firma ontwikkelt, optimaliseert, produceert en verdeelt natuurlijke kalksoorten, de mortel MORTEX®, de micro-terrazzo BEALSTONE®, maar ook tal van andere hoogwaardige producten, waaronder het waterafstotende assortiment CAPILASIL®. 

“Met CAPILASIL bieden we een compleet assortiment vochtwerende producten voor elke ondergrond: van baksteen en beton over blauwe hardsteen tot hout. Het gamma omvat producten op basis van gedearomatiseerde solventen (CAPILASIL 6 en 10), maar ook ecologische oplossingen op waterbasis (CAPILASIL HEH20)”, zegt marketing manager Niki Frank. “Ze zorgen er in de eerste plaats voor dat het vochtprobleem opgelost wordt, maar hebben ook nog heel wat meer voordelen. Zo blijven de materialen ademen, waardoor geen condens aan de binnenzijde ontstaat, en zorgt de verbeterde thermische isolatie voor een lager energieverbruik. Aan de buitenzijde is er minder mos- of schimmelvorming en blijven de gevels ook langer schoon, omdat stof en vuil bij de eerste regenbui verdwijnen.”

BEAL

Injectie en impregnatie
Om condensatie in de woning te vermijden, is een goede isolatie en een continue, vraag gestuurde ventilatie nodig. Klachten door opstijgend oppervlaktevocht kunnen met CAPILASIL behandeld worden. Schimmelvlekken, loskomende plinten of afbladderende verf zijn duidelijke aanwijzingen, dat de woning met capillair vocht kampt. De muren werken als een spons en de poriën of capillairen van het metselwerk absorberen vocht uit de grond en laten het opstijgen. Door CAPILASIL in de muur te injecteren, ontstaat een waterafstotende barrière, waardoor opstijgend vocht vermeden wordt en de muren kunnen drogen. “Om oppervlaktevocht door blootstelling aan stortregen te voorkomen, kunnen gevels met CAPILASIL geïmpregneerd worden”, vult Niki Frank aan. “Met een borstel of een drukspuit brengt men hiervoor het waterafstotend product op de gevel aan, van onder naar boven. Op de voegen worden meteen twee lagen aangebracht, zodat het product diep in de ondergrond doordringt.”

Tekst: Johan Debaere  Beeld: BEAL