Denken in nieuwe mogelijkheden resulteert in de inzet van innovatief plaatmateriaal

Een grote pluim voor Rothuizen Architecten uit Middelburg en Rothuizen BouwmeesterPro uit Breda. Waarom? Omdat zij open staan voor innovatieve suggesties. Freek van Zeist, partner bij TheNewMakers, looft de samenwerking met beide bedrijven, die de uitbreiding van het Vakcollege Helmond hebben ontworpen en gerealiseerd. 

TheNewMakers is een eigenzinnig en eigenwijs bedrijf, waar aller­hande constructies uit houten plaatmateriaal vervaardigd worden en ontwerp, engineering en productie onder één dak uitvoert. Rothuizen Architecten kwam naar TheNewMakers, met de vraag om een ontwerp voor een receptie- en cateringhuis te vertalen naar een produceerbaar geheel binnen een strak budget. “Het ontwerp lag er als schets, de materiaalkeuze was al gedaan. Er was een budget. Voor ons de perfecte gelegenheid om in alle facetten mee te denken en met een innovatief en passend voorstel te komen”, schetst Van Zeist. “Spannend, want je weet nooit hoe er op onze eigenwijsheid gereageerd wordt. Dat kwam echter dik in orde.”

TheNewMakers
Het receptiehuis is tevens voorzien van beglazing.

Innovatief en vooruitstrevend plaatmateriaal
‘Onbekend maakt onbemind’ is het credo van TheNewMakers. Van Zeist: “Vaak weten ontwerpers nog niet welke nieuwe materialen er op de markt zijn. Wij zien het als onze plicht om in onze voorstellen te duiden op deze innovatieve grondstoffen, omdat deze ontwikkeld worden om mooier en duurzamer te kunnen werken. In plaats van de huisjes voor het Vakcollege Helmond te maken in het voorgestelde Berken Multiplex, kozen wij ervoor om de nieuwe OSB Color platen van RET Interieur aan te bieden.”

OSB Color is een 100% populieren OSB 4 met een zeer fijne structuur en voorzien van een semi-transparante acryllak (4 lagen) in verschillende kleuren. “Juist die laklaag maakt het interessant, vanwege de mooie afwerking en de kostenbesparing. Rothuizen Architecten ging mee in het voorstel en koos voor de huisjes een smaakvolle white wash OSB Colorplaat. De balies in beide huisjes hebben echter dezelfde kleur als de vloer. Een bijzonder fraaie combinatie”, aldus Van Zeist.

TheNewMakers
De daklijn van het receptiehuis heeft een schuin en diagonaal lopende nok, die dankzij slim tekenwerk tot stand is gekomen.

Integraal ontwerp met bijzondere verbindingen
Voor beide huisjes werd de hele constructie met de computer uit­gewerkt, waarbij alle verbindingen tussen de elementen integraal werden meegetekend. Het resultaat: een bouwpakket dat door iedereen in elkaar gezet kan worden. “We tekenen integraal de verbindingen mee in het plaatmateriaal. Alles kan in no-time in elkaar gezet worden, omdat we met een precisie van 1/10e mm frezen. Het stijl- en regelwerk grijpt in het plaatmateriaal en past maar op één manier”, schetst Van Zeist. “Door zo te werken bespaar je tijd op locatie en voorkom je faalkosten. Door aan de voorkant in de productieketen meer tijd te besteden aan het ontwerp, win je tijd tijdens het opbouwen en uiteindelijk bespaart het ook geld.”

TheNewMakers
Samen met RET Interieur en andere partners presenteert TheNewMakers/Fabrikoos een greep uit hun mogelijkheden in het Shapes Experience Center in Nieuwegein.

(Bijna) geen afval en mooi meubilair op de koop toe
“Het mooie van OSB Color is dat letterlijk de hele Populier verwerkt wordt in de plaat, tot en met de takken zelfs. Dit vind je niet bij regulier plaatmateriaal. Onze werkwijze past bij dit principe. We kennen gemiddeld slechts 15% afval, waarvan circa 8% bestaat uit zaagstof.
Daar worden briketten van geperst, die we gebruiken om ons pand mee te verwarmen. De andere 7% bestaat uit restanten plaat­materiaal, die wij door Fabrikoos laten verwerken tot slim in elkaar te zetten krukjes. Deze leveren we mee aan de klant, als verrassing. Vaak vraagt men dan wat dat krukje kost, omdat ze het niet besteld hebben. Dan kunnen we de heuglijke mededeling doen dat alles al betaald is, men koopt tenslotte hele platen”, zegt Van Zeist tot slot.    

Tekst: Jan Mol  Beeld: TheNewMakers