Brandveiligheid en milieu van belang bij ontwikkeling meubellakken

Meubeltrends veranderen snel in deze tijd. De markt vraagt om nieuwe designs, kleuren en tinten. Wat altijd blijft is de keuze voor kwaliteit en esthetiek. Maar ook veiligheid speelt een steeds grotere rol. 

Anker Stuy Verven en Heidelberg zijn telkens op zoek naar oplossingen die aansluiten bij de wensen vanuit de markt, maar hebben ook altijd het doel om het milieu zo min mogelijk te belasten. Meubellakken in een authentieke of  trendy kleur spelen daarbij telkens weer een belangrijke rol zodat het meubel of interieur extra cachet krijgt. “We zijn bijzonder veelzijdig; zeker op het gebied van watergedragen lakken. Binnen Anker Stuy Verven, maar ook bij Heidelberg is veel kennis aanwezig om aan de wensen en eisen van de moderne tijd te voldoen”, aldus sales manager meubel- en interieurlakken  Hans de Heer.

Het meubel- en interieurassortiment van Anker Stuy Verven bestaat uit blanke en dekkende, 1- en 2-componenten lakken op watergedragen en oplosmiddelhoudende basis. Van softlak, systeemlak tot parketlak. Daarnaast zijn er de watergedragen lakken die als één-pot systeem toegepast kunnen worden. Ook op moeilijke ondergronden zoals eiken. En dat zonder te verkleuren. De trend van dit moment zijn de Metallic lakken. Anker Stuy Verven biedt deze in verschillende kleuren aan. Kleuren die niet zijn te maken via het kleurmengsysteem maar die rechtstreeks vanuit Duitsland geleverd worden. 

Om aan de wens van de markt te voldoen biedt Anker Stuy Verven de HD PUR Color Kleurlak Metallic in elf kleuren aan. Dit is een oplosmiddelhoudende 2K kleurlak op basis van polyurethaan. Deze goed reinigbare lak is slag-, stoot- en krasvast en bestand tegen water, waterdamp, diverse chemicaliën, vetten en schoonmaakmiddel. Prima te gebruiken als afwerklaag, in systemen op hout met zowel gesloten als open poriën. Daarnaast is er de HD Color Kleurlak Metallic in de kleuren koper, goud en zilver. Dit is een oplosmiddelhoudende effectlak  met metallic pigmenten. Deze lak geeft heldere metaaleffecten met een zeer goede dekking en is toepasbaar als (zijde)matte afwerklaag, in systemen op voorbehandeld, gegrondeerde MDF. De Heer zegt daarover: “Als 2K is deze goed toepasbaar in vochtige ruimtes, zoals badkamers, maar ook in horeca en showrooms. Het heeft een matte, industriële look die op dit moment bijzonder populair is. Tevens zijn wij momenteel bezig met de ontwikkeling van een versie voor het kleurmengsysteem voor deze kleurlak.”

Anker Stuy

Brandveiligheid
Een ander essentieel aspect bij de ontwikkeling van lakken is de brandveiligheid. “Verleden jaar vond het drama bij de Grenfell Tower in Londen plaats. Architecten stellen daar over veel vragen. Aan ons de taak om de producten zo brandveilig te maken want op steeds meer openbare locaties gelden hiervoor speciale regels.” Producten met een B1-classificering zijn moeilijk ontvlambaar, waardoor een brand zich minder snel verspreidt. B1-brandvertragend is één van de classificaties binnen de Duitse norm DIN 4102. Deze norm is vergelijkbaar met de Europese norm EN 13501-1. “Hoewel ieder land zijn eigen testmethodes heeft, wordt DIN 4102 steeds meer gezien als de Europese norm als het gaat om de brandveiligheid van producten. Wij beschikken over producten in elk gamma; dus oplosmiddelhoudend 2K, watergedragen, UV uithardend en hardwaxolie. Verder zijn deze producten vrij van zware metalen (DIN EN 71-3) en voldoen ze aan de DIN 68861 1B norm (chemicaliën bestendigheid)”

Anker Stuy Verven werkt voor de uitlevering van de lakken via het Select Partner Programma samen met de professionele groothandel. “Verspreid over heel Nederland kunnen zij optimale service bieden. Behalve dat deze groep onze producten uit voorraad kan leveren, maken zij tevens iedere gewenste kleur op locatie.”

De Select Partners zijn:
– Claasen Coatings;
– Oxid Coatings;
– Habeco;
– VVBHUSAN;
– Dingemanse & v/d Ploeg;
– Zeeuwkleur;
– Marsverf;
– De Verfgroothandel (BE);
– Profipaint (BE).

Tekst: Rob Buchholz.   Beeld: Anker Stuy