Akoestische plafondsystemen op maat verhoogt comfort van Dr. Nassau College

In Assen is een school met een bijzondere vormgeving gebouwd. Het opvallende nieuwe gebouw van het Dr. Nassau College trekt zowel letterlijk als figuurlijk de aandacht met de open uitstraling. Zes plafondsystemen uit de Thermatex® Acoustic Range in combinatie met het Heradesign® Micro plafondsysteem van Knauf AMF Plafondsystemen BV creëren in elke ruimte de optimale akoestische omgeving voor leerlingen en leraren.

Het Dr. Nassau College is een moderne openbare scholengemeenschap met een regionale functie. Het college biedt meerdere opleidingen aan, waaronder mavo(+), havo, atheneum, gymnasium en het beroepsgerichte vakcollege. Gemotiveerde leerlingen kunnen aanvullende vakken volgen, zoals ondernemen of sport.

Inspirerende nieuwbouw
Opdracht tot de nieuwbouw is gegeven door de gemeente Assen en de Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord- en Midden Drenthe. Aan de voorkant ligt het schitterende, nieuwe schoolgebouw van het Dr. Nassau College, locatie Quintus en de achterkant biedt ruimte aan de nieuwe sportaccommodatie. Voor het uitvoeren van de afbouwwerkzaamheden van dit boeiende project is RaNo Projectafbouw BV ingeschakeld. “De aannemer heeft ons bij dit project betrokken”, vertelt directeur/eigenaar Leonard Raap. “Wij zijn verantwoordelijk voor de afbouw van onder andere de lokalen, gangpartijen, toiletgroepen en de sportaccommodatie.”

Het attractieve onderkomen bestaat uit vier lagen, ingedeeld in onder andere leslokalen, praktijklokalen, een theaterzaal en een kantine. In het kleurrijke pand zitten harde materialen, zoals de vloeren. De metalstud scheidingswanden zijn voorzien van beplating. Het comfort van de gebruikers van de verschillende ruimten staat centraal. Om dit te realiseren is een aanpak op maat qua akoestiek noodzakelijk. Een aanzienlijk deel van de noodzakelijke isolatie en absorptie moet met de plafonds behaald worden.

Raap: “Het plafondmateriaal van Knauf is hier bijzonder geschikt voor. Wij werken al jaren samen met Knauf en zijn bijzonder goed te spreken over de producten van deze leverancier. De panelen zijn met allerlei specificaties verkrijgbaar, zijn prettig om mee te werken, licht van gewicht en gemakkelijk te snijden. Daardoor is de plafondmontage vlot verlopen.”

Knauf AMF Plafondsystemen BV

Gecombineerd project
Dit project is ook interessant voor Knauf AMF. “Dit is het eerste grote, gecombineerde project waarbij plafondsystemen zijn toegepast uit zowel ons Heradesign® productengamma als uit onze Thermatex® Acoustic Range”, aldus Specification Manager Mischa Straver van Knauf AMF. “In totaal gaat het om circa 3600 m2
Heradesign Micro en 9900 m2 AMF Thermatex panelen in zes typen uit de Acoustic Range: Alpha HD, Acoustic, Alpha, Aquatec, Alpha ONE en Thermofon.” Deze panelen zijn op verschillende manieren gemonteerd, onder andere als inlegpaneel en verdekt uitneembaar paneel.

Thermatex® Acoustic Range
De zes typen plafondpanelen uit deThermatex® Acoustic Range ogen hetzelfde, dankzij het witte akoestische vlies. Raap: “Pluspunt van deze materialen is de uitstraling, je creëert er een helder en rustig beeld mee. Bovendien kunnen ze in verschillende richtingen worden gelegd, omdat ze geen specifieke legrichting kennen”, vult Straver aan. “Verder is het filtereffect verwaarloosbaar, de plafondpanelen zijn namelijk vrijwel luchtdicht.”

“Ieder plafondpaneel uit deze serie heeft unieke eigenschappen qua reflectie en absorptie”, benadrukt Straver. “Op deze wijze kunnen wij altijd een akoestische oplossing op maat bieden. De Alpha One en Alpha systemen zijn gemonteerd in meerdere leslokalen. Voor de plafonds in de gangen en toiletgroepen is gekozen voor Thermatex Thermofon. Het Thermatex Aquatec paneel is uitstekend bestand tegen vocht. Dit goed reinigbare systeem is toegepast in de praktijkruimte, het scheikundelokaal, de sporthal en de kleedkamers.”

Knauf AMF Plafondsystemen BV

Heradesign® Micro
De gevel is voor groot gedeelte opengewerkt, aan de binnenzijde zit een omloop. Leerlingen kunnen zowel via de binnenkant als via de open galerijen en trappenhuizen aan de buitenkant van de ene verdieping naar de andere lopen. Hier is Heradesign® Micro toegepast. Dit betreft een magnesietgebonden, akoestisch houtwol paneel met een structuur van fijne poriën. Dit decoratieve paneel is heel geschikt voor binnenruimtes en overdekte buitenruimtes en is leverbaar in een groot scala aan kleuren. Raap: “De oversteken hebben wij bekleed met paarse Micro panelen in de kleuren STO 34201, 34111 en 34103. De toegankelijkheid was hier een uitdaging, omdat wij op hoogte moesten werken.”

Inspirerend
Het nieuwe Dr. Nassau College biedt onderdak aan ongeveer 1.700 havo- en vwo-leerlingen, docenten en medewerkers. Het schoolgebouw biedt hen een inspirerend en uitnodigend leer- en onderwijsklimaat. Raap: “Wij zijn tevreden over het eindresultaat. Het is een mooie school geworden, een fijne en stimulerende omgeving voor de leerlingen.”

Tekst: Knauf AMF   Beeld: Dion de Bakker